Туск предупреди за опасност от война не само в Източна Украйна

Полският премиер Доналд Туск предупреди за опасностите от война “не само в Източна Украйна”, предаде БГНЕС. Туск, който в събота бе избран за председател на Европейският съвет, отправи своето предупреждение в реч тази сутрин на церемония по повод 75-та годишнина от агресията на Нацистка Германия срещу Полша, след която започна Втората световна война.

На срещата на върха на НАТО тази седмица ръководителите на страните членки ще “обмислят заедно нова политика, която ще има за главна цел сигурността и ефективността на действията на нашата западна общност пред заплахата от война не само в Източна Украйна”, заяви Туск.

“Време е да спрем тези, за които насилието, силата, агресията отново се превръщат в арсенал за политически действия”, подчерта Туск. Той призова европейската и евроатлантическата солидарност да “приеме практическо измерение”.

“Наблюдавайки трагедията на украинците, войната, защото трябва да използваме тази дума, знаем, че септември 1939 г. вече никога не може да се повтори”, заяви полският премиер на церемонията в бившата полска база във Вестерплате, близо до Гданск.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.