Туск оглави Европейския съвет, Могерини става дипломат №1

Днес е Денят на Европа и Денят на победата

На срещата на върха в Брюксел лидерите на държавите-членки на ЕС избраха полския премиер Доналд Туск за председател на Европейския Съвет, а министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини – за нов върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, съобщиха световните агенции. Информациите се позовават на написаното в социалната мрежа Туитър от досегашния председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Срещата на върха продължава с обсъждане на допълнителни санкции срещу Русия заради новото ескалиране на кризата в Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Доналд Туск бе кандидатура, подкрепяна от ЕНП, а Федерика Могерини – от ПЕС. Така двете най-големи партии в Европейския парламент продължиха двустранните споразумения за най-високите постове, започнали с договорката, осигурила избирането на досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц за нов мандат, който обаче ще продължи 2 години и 6 месеца.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Заглавието би трябвало да бъде. “Пълен провал. ЕС би шута на Кри-Сталинка”. Сталинка, маскирана като Кри-Сталинка не може да ръководи дипломацията на ЕС. Плевнелиев похарчи 15 000 лева за командировка да моли да й дадат някаква мижава работа в Брюксел.

  2. НИЩО НОВО,СЛЕД КАТО СЕ ЗНАЕШЕ КОЙ И БЕШЕ ГЛАВНИЯТ “ЗАСТЪПНИК”,ЕДНО НИЩОЖНО,ЖАЛКО СЪЩЕСТВО-ПОМАКА ИДИОТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.