Турция затваря Босфора за руски кораби при насилие срещу кримските татари?

Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Чанаккале (Дарданелите), ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари, съобщи БНР. Кореспондентът на медията в Турция припомня, че референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен. Анкара иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверинитета на Украйна.
Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума и разчитат на подкрепата на Турция.
Според дипломатическите източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна, предвид на развитията в Крим.
Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него. Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.