Турция свали руски боен самолет Су-24 на границата си със Сирия

Турция свали руски боен самолет Су-24 на границата със Сирия

Турция свали руски самолет на границата си със Сирия, предадоха световните медии.

Твърди се, че самолетът на руските военно-космически сили е нарушил турското въздушно пространство и е бил обстрелван след съответните предупреждения и отказ да се съобрази с тях. Самолетът се е взривил във въздуха, а горящите му останки са паднали в планинска верига от сирийската страна на границата, в района на село Ямани.

Руската РИА “Новости” съобщава в заглавие, че руски Су-24 се е разбил в Сирия, вероятно след обстрел от земята. Агенцията цитира лаконичната официална информация на Министерство на отбраната на Руската федерация.

“Днес на територията на Сирия, вероятно в резултат на обстрел от земята, се разби самолет Су-24 от руската авиогрупа в Сирийската Арабска република. Самолетът е летял на височина 6 000 метра. Съдбата на летците се уточнява. По предварителни данни пилотите са успели да катапултират. Изясняват се също така обстоятелствата около падането на руския самолет. Министерство на отбраната отбелязва, че през цялото време на полета самолетът се е намирал изключително над територията на Сирия. Това и фиксирано от обективни средства за контрол”.

Даржавната ИТАР-ТАСС обаче пише, че сваленият от турските ВВС самолет е нарушил въздушното пространство на страната. Кореспондентът на агенцията в Анкара информира, че Генщтабът на Турция е подтвърдил стрелбата по самолета, нарушил въздушното пространство на страната. Цитира се разпространената от Генщаба информация, където се казва, че сваленият самолет е бил предупреден 10 пъти за извършваното нарушение, след което са се намесили два турски изтребителя F-16.

ТАСС съобщава, че по-рано днес телевизия NTV е излъчила видеозапис от мястото, където е паднал самолетът. Това ев района на планината Казълдаг, където живеят сирийски туркмени и се водят боеве между опозицията и части на Сирийската армия. На записа се вижда как самолетът избухва в пламъци, рязко губи височина и се разбива.

Това е първата загуба на руски военен самолет от началото на военната офанзива на Москва в Сирия.

Су-24 е фронтови бомбардировач с крило с изменяема стреловидност, предназначен за нанасяне на ракетно-бомбени удари в произволни метеорологични условия, съобщава статията в “Уикипедия”. Максималното тегло при излитане е 39,7 t, максималната скорост полет на височина е 1700 км/ч, таванът е 11 500 m. Самолетът има навигационна система, която поддържа и режим на автоматичен нисковисочинен полет с автоматично следене на релефа на местността.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.