Турция очаква бързи разкрития по нападението над Доган

Президентът на Турция Абдуллах Гюл изпрати телеграма до Ахмед Доган, в която изразява дълбоко съжаление от извършения в събота срещу него въоръжено нападение.

"С огромно съжаление научих за извършения опит за покушение върху вас по време на Националната конференция на ДПС. Най-голямото ни утешение е, че не сте пострадали. Надявам се, че властите в България в най-кратък срок ще разкрият причините за това нападение", казва турският държавен глава. В телеграмата си Гюл подчертава, че винаги ще се помнят заслугите на Доган, посветени на мисията членовете на турското малцинство в България да заемат място в политическия и обществения живот като пълноправни граждани.

Още в събота вечер на новината за случилото се по време на Осмата конференция на ДПС предизвика реакцията на турското външно министерство. То излезе с писмена декларация, „решително осъждаща” опита за покушение срещу политика.

"Турция придава голямо значение на приятелските отношения със съседна България и оказва подкрепа с конкретни проекти за тяхното задълбочаване ", се казва в документа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.