Турция блокира достъпа до „Туитър“

Властите в Турция ограничиха достъпа до „Туитър“, съобщиха потребители, опитали се да влязат в в социалната мрежа и натъкнали се на съобщение, в което като причина за очевидното блокиране на уебсайта се посочва съдебно разпореждане. Това все пак не е изненада, тъй като премиерът Реджеп Тайип Ердоган вече на няколко пъти заплашв да „изкорени“ социалната мрежа. Както е известно, още през юни 2013 г., по време на протестите за парка „Гези“, Ердоган определи социалната мрежа като „бедствие“ и заяви, че „там (в „Туитър“) има пълни лъжи“. На 25 февруари турският премиер обвини „роботното лоби“, че е насочило атаките си срещу правителството чрез съобщения в „Туитър“. На 6 март Ердоган заплаши, че ще забрани „Фейсбук“ и „Ютюб“, „ако е необходимо“, чрез приет наскоро спорен закон
След като в „Туитър“ бяха разпространени записи на подслушани телефонни разговори, уронващи репутацията на правителството преди местните избори, Ердоган заяви, че властите ще предприемат мерки срещу „Туитър“, независимо от това „какво ще каже международната общност“.
„Всеки ще види мощта на турската република“, заяви Ердоган на предизборен митинг в Бурса.
Все пак от коментар на премиера в проправителствения в. „Йени шафак“ се уточнява, че правителството е решено да се бори с „фалшифицираните и монтирани“ записи в интернет, но не стои въпрос за пълна забрана на социалните мрежи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.