Турският посланик: Граничните заграждения няма да спрат бежанците

“Аз не смятам, че трябва да има заграждение по границата по две причини, най-малкото защото то не може да спре бежанска вълна, която се изразява в стотици хиляди души. Смятам, че трябва да си сътрудничим, а не строим заграждения”. Това заяви посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче в интервю за БНР. Дипломатът изрази съжаление, че в общественото мнение се наслагва мнението, че има необходимост от такова заграждение.

Сюлейман Гьокче каза, че в Турция има общо 2 млн. бежанци и едва 10 000 от тях са преминали границата с България, което показва приятелското отношение на турските власти към България, както и доброто сътрудничество в граничната сигурност.

Посланикът на Турция съобщи още, че 1 600 000 сирийски бежанци живеят в 22 специални бежански лагера в Турция. За изграждането им Анкара е похарчила над 1 млрд. долара, а общата сума която е похарчена за бежанците е 5,5 млрд. долара. Под 200 млн. долара е получила Турция от международни донори за кризата с бежанците, от тях около 150 млн. долара от ООН, обобщи Сюлейман Гьокче. Той уточни, че от ЕС Турция не е получила никакви средства за бежанците, а и тези, които евентуално ще бъдат дадени ще са предвидени само за страни-членки на ЕС.

Сблъскваме се с бежанския проблем от 3,5 г. Отдавна знаехме, че той тлее. Не мислим че ЕС се интересува отблизо от съдбата на бежанците, каза Гьокче.
Според посланика няма друга страна в света, която би могла да се справи с такъв проблем толкова ефективно – като например да приеме 140 000 бежанци само в рамките на 3 дни.

Ако Турция не беше приятелска страна на България, много от тях можеха вече да са преминали границата и да са тук, изтъкна посланикът.

Свързани публикации

1 Comment

  1. АКО ТУРЦИЯ СПРЕ ДА НИ ГИ ПРАЩА НАИСТИНА НЯМА НУЖДА ОТ ЗАГРАЖДЕНИЯ.НО ТЕЗИ ХОРА НЕ МОГАТ ДА ИЗМИНАТ 1000 КМ. И ДА ДЙДАТ У НАС БЕЗ ПОМОЩТА НА ТУРЦИЯ.А ЗАЩО ГЪРЦИЯ СИ ИЗГРАДИ СТЕНА И СЕГА “БЕЖАНЦИТЕ” ТАМ НАМЯЛЯХА.ТОЯ ЧОВЕК СИГУРНО ЗНАЕ ЧЕ ТУК УПРАВЛЯВАТ ПОДЛОГИ И ЗАТОВА ГОВОРИ ТАКА.

Leave a Reply

Your email address will not be published.