Турският парламент прекъсва ваканцията си заради терористичните атаки

Турският парламент, който е във ваканция, ще проведе днес извънредно заседание във връзка с терористичните атаки в страната, при които загинаха десетки души, бяха убити полицаи и военнослужещи. Предвижда се депутатите да обсъдят обстановката след самоубийствения атентат в Суруч на джихадисти от “Ислямска държава”, при който загинаха над 32 души. Ще се обсъжда и предложението на основната опозиционна Народнорепубликанска партия за провеждане на парламентарно разследване на атентата в Суруч, предаде БНР. Кореспондентката на радиото информира, че за намерението на лидера на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ 80-те депутати от парламентарната група на партията сами да внесат молба за отмяна на парламентарния им имунитет в отговор на обвиненията на президента Ердоган, че кюрдските депутати подкрепят терористичните атентати на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Ердоган призова за провеждане на съдебно разследване срещу лидерите на прокюрдската партия и отменяне на имунитета на депутатите от партията.

По-рано днес министърът на енергетиката Танер Йълдъз съобщи, че екстремисти са взривили участък от нефтопровода Киркук-Юмурталък, по който Турция получава гориво от Северен Ирак, но това не е повлияло на снабдяването на страната с гориво. Само преди ден, в нощта 28 юли газопровод в окръг Агръ, Източна Турция, беше взривен от терористи и подаването на газ по линията беше прекъснато.

Междувременно стана ясно, че ВВС на Турция са нанесли тази нощ въздушни удари срещу шест цели на кюрдските бунтовници в Турция и Северен Ирак. В друга информация се казва, че турските власти са задържали общо 1302 души в 39 провинции в рамките на операция срещу членове на джихадистката групировка “Ислямска държава”, Кюрдската работническа партия /ПКК/ и нелегални леви групировки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.