Турски вестник: Турското разузнаване помага на бойци от ИД

Турската разузнавателна агенция (МИТ) съдейства на „Ислямска държава“ (ИД), позволявайки на бойци и оръжия да преминават необезпокоявано през Турция, пише турският опозиционен в. „Джумхуриет“, подкрепяйки твърденията си с видеозапис.

Вестникът твърди, че МИТ помага на членове на ИД да стигнат до Сирия и в потвърждение на това представя кадри, на които шофьори на автобуси разказват, че са превозвали „мъже с големи бради и опърпан вид“ до границата.

Според „Джумхуриет“ бойците и товарите били взимани от лагер на „Ислямска държава“ в Сирия, срещу който от турска страна се намира град Рейханлъ в окръг Хатай. След това те били транспортирани през турската югоизточна граница и откарвани до граничния град Акчакале в окръг Шанлъурфа, откъдето отново влизали в Сирия. Причината за този завой през Турция била, че джихадистите не могат да пътуват безопасно на сирийска територия край кюрдския град Кобане, недалеч от турската граница.

Предполагаемата схема била разкрита при анонимен сигнал до отдела за борба с наркотиците на полицията в Адана, която през януари провела операция срещу два автобуса в района на град Инджирлик. Полицаите обаче не открили наркотици, а кутии с боеприпаси.

При разпита шофьорите обяснили, че камионите са наети от МИТ и били използвани за превоз на бойци и товари до границата. Според разказа на единия от шофьорите камионите били придружавани от агенти на МИТ и в Сирия били разтоварвани „от МИТ или армията“.

Шофьорите описват превозваните пътници като араби с големи бради и опърпан вид, които не им позволявали да напускат камионите или да пускат фаровете. Те обяснили участието си в транспортирането на бойците с изпълнение на „дълга си към държавата“.

Вестник „Джумхуриет“ публикува в края на май снимки и видеоматериал, показващи представители на жандармерията и полицията да отварят сандъци в камиони, които според вестника съдържат оръжия и муниции, изпращани от МИТ за Сирия през януари 2014 г.

По-рано този месец същото издание публикува нови снимки, показващи сблъсъци между жандармеристи и служители на турското разузнаване МИТ, които според вестника са транспортирали оръжие за опозиционни групи в Сирия в камиони на МИТ. На снимките се вижда как агенти от МИТ оказват съпротива на опитите за претърсване на камионите, нареждане за които е било дадено от прокурори в Адана. Кадрите показват как служителите на МИТ ритат жандармеристите и дори един от агентите захапва ръката на жандармерист, който опитал да вземе със себе си ключ на един от камионите.

Информациите, публикувани в „Джумхуриет“, предизвикаха остри реакции от страна на властите. Президентът Реджеп Тайип Ердоган подаде наказателен иск срещу главния редактор на вестника Джан Дюндар заради критичния материал. Впоследствие турски прокурор поиска наказания строг доживотен затвор, доживотен затвор и 42-години затвор за Дюндар.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.