Турски министър иска „Св. София“ пак да е джамия

Министърът на културата и туризма на Турция Ялчин Топчу коментира пред в. „Хюриет“, че той лично би бил много щастлив, ако византийският храм „Св. София“ в Истанбул се превърне в действаща джамия.

„Като мюсюлманин аз бих бил щастлив, ако „Света София“ бъде отново отворена за молитва. Но това е много сложен въпрос от политическа и юридическа гледна точка. Той може да се реши според мене с помощта на национален референдум. Да видя „Света София“ като джамия е лична моя мечта, това е моята цел, моята амбиция“, предава думите на Ялчин Топчу сайтът „Двери“, като се позовава на Christian Today.

Въпросът за превръщането на емблематичния храм на Византийската империя „Св. София“ като действаща джамия периодично се повдига в турската преса, но властта не може да отговори положително на тези обществени настроения поради силната международна съпротива, допълва българският православен сайт.

Църквата „Света София“ е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532-537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света.

Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия и функционира като такава до 1931. През 1935 г. по времето на Кемал Ататюрк светското правителство я превръща в музей, какъвто е и досега. На 10 април т. г. мюсюлмански хожда за първи път от 85 години чете откъси от корана в „Св. София“ по повод откриването на изложбата „Любовта на пророка“.

(Снимка: Уикипедия)

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.