Турски интелектуалци критикуват потушаването на протестите

Стотина известни турски писатели, актьори и интелектуалци начело с носителя на Нобелова награда за литература Орхан Памук поместиха на цели страници във вестниците протест срещу властимащите в Турция. Протестът се публикува по надслов "Загрижени сме, обезпокоени сме", съобщи БНР.

Имайки предвид бруталното потушаване на протестите за парка Гези в Истанбул, авторите подчертават, че от страна на правителството в турското общество отново се създава атмосфера на гняв и омраза, задълбочава се разделението на принципа ние и вие.

Според тях за това допринася реториката, използвана от турския премиер по време на митингите на неговите симпатизанти, на които посажда семената на гнева и омразата към инакомислещите.

Ние като хора, които винаги отблизо сме споделяли ценностите и тревогите на обществото на тази страна, познаваме проблемите и сме понасяли на гърба си трудностите, призоваваме незабавно да бъдат прекратени репресиите и да престанете да разделяте страната, се казва в обръщението.

Сред подписалите протеста освен Орхан Памук са видният турски писател от кюрдски произход Яшар Кемал и още десетки писатели, познатите от телевизионни сериали актьори Халил Ергюн и Халит Ергенч, пианистът Фазъл Сай. Неотдавна турски съд осъди музиканта заради негови изказвания срещу отношението на консервативните среди към изкуството.

Днес в квартала Кадъкьой, на азиатския бряг на Истанбул, над 140 екологически организации, включително и от чужбина свикват голям протестен митинг под наслова "Един нов свят е възможен".

На снимката: Орхан Памук

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.