Турската полиция атакува с хора и техника площад Таксим

Стотици полицаи нахлуха на площад Таксим в Истанбул, където от близо две седмици се провеждат антиправителствените протести. Полицията се опитва да разпръсне протестиращите чрез сълзотворен газ и водни струи, съобщават световните информационни агенции.

Полицаи с каски и щитове, подкрепени от бронирани автомобили, обградиха демонстрацията на Таксим рано сутринта, предаде Би Би Си. Силите на реда са започнали да разчистват барикадите на протестиращите и да свалят плакатите и транспарантите, закачени по околните сгради. Някои от демонстрантите отговарят на обсадата като хвърлят коктейли „Молотов” и камъни по полицаите.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу каза, че полицията няма намерение да прекратява протеста, а само да премахне плакатите от статуята на Ататюрк на площада и Културния център „Ататюрк".

„Нямаме други намерения. Таксим и парка Гези няма да бъдат пипани", написа Мутлу в Twitter.

Кореспондентът на Би Би Си на място Марк Лоуън обаче твърди, че става въпрос за целенасочено показване на сила. Същото се твърди и в кореспонденцията на телевизия ”Скай нюз”. Посочва се, че полицията е щурмувала барикадите на протестиращите, като използва палки, сълзотворен газ, водни струи и зашеметяващи гранати.

Акцията се случва часове след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган обеща да се срещне с организаторите на демонстрациите, започнали преди две седмици.

Без отстъпки от страна на турското правителство е възможно уличните протести в южната ни съседка да не утихнат, коментира пред радио „Фокус” арабистът Киряк Цонев. Той отчете обаче и че не е ясно до кога ще издържи енергията на протестиращите за непрестанни улични демонстрации. „Струва ми се че това са преди всичко хора интелигентни и светски, защото ние всички виждаме, че бунтовете – аз така ги наричам вече, са в големите градове. Провинцията е тази, която подкрепя Реджеп Тайип Ердоган. И ако това продължава така е възможно да се прояви в една дълга или краткотрайна гражданска война”, коментира той. Киряк Цонев отчете, че аналогия на уличното напрежение в големите турски градове може да се търси както с българските протести, така и с Арабската пролет. Според арабиста турският премиер действа изключително умело, използвайки бойната сила на полицията срещу демонстрантите, без официално да подкрепя насилственото потушаване на протестите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.