Турската полиция арестува зловещ лекар, търгувал с човешки органи

Турската полиция задържа доктор Юсюф Сьонмез, който е заподозрян като участник в международна мрежа за нелегален трафик с човешки органи.  Сьонмез е арестуван в Истанбул и в момента е разпитван, съобщиха за Анадолската агенция от полицията в града.

Властите в Прищина твърдят, че той е извършвал нелегални операции в Косово. В началото на годината съдията от международните сили в Косово ЕУЛЕКС Джонатан Рейтъл разказа как бедни хора са се съгласявали да им отнемат органи с цел да получат парично възнаграждение.

Трансплантациите са извършвани нелегално в Прищина, а органите са изнасяни също нелегално за богати хора в чужбина, каза още той.

На 7 януари Рейтъл участва в разпита на седем души в Прищина, които са участвали в международната мрежа за трафик с човешки органи. Тогава той каза, че Сьонмез е една от ключовите фигури в тази престъпна мрежа. Нелегалните трансплантации са били извършвани в клиниката “Медикус” в столицата на Косово Прищина.

В началото на ноември миналата година прокурори от Европейския съюз посочиха седем души като заподзрени за участие в международна мрежа за трафик на органи в Косово.

Само през 2008 г. около 20 чужденци са “вербувани с фалшиви обещания да им се плати” и вкарани  нелегално в Косово, за да им се вземат органите и да се присадят на други хора.

Джонатан Рейтъл обяснява в обвинителния акт, че организираната престъпна група е вкарвала донорите на бъбреци през летището в Прищина. На жертвите били обещавани до 20 000 долара, а от получателите на органа се искали 80-100 хиляди евро.

Жертвите идвали от Молдова, Казахстан, Русия и Турция и живеели в “изключителна бедност или под огромен финансов натиск”.

Пет обвинения, включително за трафик на хора, злоупотреба със служебно положение и незаконна медицинска дейност, бяха повдигнати срещу петима граждани на Косово.

Сред тях е Илир Реджай, бивш високопоставен служител в министерството на здравеопазването. Другите двама обвинени – турският лекар Юсюф Сьонмез и израелският гражданин Моше Харел – бяха добавени в списъка на Интерпол.

Сьонмез е обект на няколко процеса в Турция и в други държави, включително за трафик на хора и отстраняване на човешки органи.

Лидер на групата бил косовския хирург Лютфи Дервиши, който си партнирал тясно със Сьонмез и Харел.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.