Турчинов възобновява операцията в Източна Украйна

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е наредил възобновяване на антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. „Наредих на армията провеждането на ефектива антитерористична операция в Източна Украйна, с цел защита на местното украинско население“, е заявил той. В съобщението си, държавният глава осъжда нападенията в Славянск, при които бяха убити най-малко двама души. Сред тях бе и политикът Володимир Рибак. Обявено беше, че причина за смъртта на двамата е „комбинирана травма по тялото в резултат на изтезания с последващо удавяне на още живите потърпевши, намирали се в безсъзнание“. По думите на очевидец Рибак е бил отвлечен на 17 април от четирима маскирани и въоръжени мъже във военни униформи и откаран в неизвестна посока.
„Терористите, които взеха за заложник целия Донецки район, отидоха твърде далеч. Те прекрачиха границата и започнаха да нападат и убиват патриотите на Украйна. Те се подиграха с решенията в Женева“, заяви Турчинов.
„Това са престъпления, извършвани с пълната подкрепа и подбудителство на Руската федерация“ каза още Турчинов, който е и председател на украинския парламент.
„Антитерористичната операция“ срещу проруските сепаратисти бе спряна по великденските празници, както и заради договореностите на четиристранната дипломатическа среща в Женева миналия четвъртък.
Силите за сигурност на Украйна обаче не изгарят от желание да се хвърлят в нападение срещу проруските бунтовници, отбелязва Ройтерс. Призивът на Турчинов може и да не доведе до реални бойни действия, но ще разпали отново размяната на обвинения между Киев и Москва, за това кой не спазва договореностите от срещата в Женева.
САЩ и НАТО дадоха ясно да се разбере, че няма да предприемат военна намеса в Украйна, която не е член на Алианса. Въпреки това обаче
Пентагонът заяви във вторник, че ще изпрати 600 военни в Полша и трите балтийски републики за пехотни маневри.

Ройтерс подчертава, че това е една от най-демонстративните прояви на подкрепа за съюзниците от НАТО в Източна Европа от анексирането на Крим от Русия преди няколко седмици.
Моделът, избран от Пентагона, е на една крачка от постоянното базиране на американски военни в района. Става дума за четири групи от по 150 души, които на основата на „постоянно ротационно присъствие“ ще участват в продължаващи по 1 месец учения във всяка от четирите страни. Съобщено бе и, че американски журналист е изчезнал и вероятно е отвлечен. Той е отразявал събитията в Украйна, но последният му пост в „Туитър“ е от 21 април и след това следите му се губят.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.