Турчинов стана временно президент в Украйна

Украинският парламент възложи днес на новия си председател Александър Турчинов временно да поеме президентските пълномощия, предаде ИТАР-ТАСС. Решението бе прието с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада.

Заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински обясни, че това решение е необходимо, защото няма кой да подписва като държавен глава гласуваните в парламента документи.

Преди това Турчинов, който е от партия “Баткившчина” на Юлия Тимошенко, каза, че основната задача на депутатите сега е да бъде създадено ново парламентарно мнозинство и правителство на народното доверие.

Той възложи на парламентарно представените партии незабавно да започнат консултации за създаването на ново парламентарно мнозинство и правителство, като разпореди това да стане в срок до 25 февруари.

Във Върховната рада днес бе регистрирано предложение на депутати от партията “Свобода” за разформироване на специалната милиционерска част “Беркут”, се казва в съобщение на парламента. Избраният вчера за парламентарен представил по контрола върху Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко заяви днес, че ръководството на службата се е самоостранило от изпълняване на служебните си задължения.

“В сградата на ССУ ги няма нито ръководителя на ведомството, нито неговите заместници”, каза Наливайченко от трибуната на Върховната рада.

По думите му шефовете на ССУ са изключили телефоните си и цялата територия на страната “от Крим до Чернигов” (тоест от югоизток до северозапад) е останала “без управление и без планове за действия”, като това се отнася и за ядрените обекти.

Наливайченко призова депутатите да одобрят специално решение, което да задължи ръководството на ССУ да поеме функциите си по гарантиране на сигурността на страната.

Според резултатите от парламентарните избори в Украйна през октомври 2012 г. във Върховната рада са представени Партията на регионите със 185 депутати, “Баткившчина” (101), “Украинският демократичен алианс за реформи” (УДАР, 40), Общоукраинското обединение “Свобода” (37), Комунистическа партия на Украйна (32) и още няколко малки партии. Независими са 43-а депутати.

Междувременно местонахождението на държавния глава Виктор Янукович остава неизвестно, заяви неговият представител в украинския парламент Юрий Мирошниченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза, че днес няма връзка с него и че не знае къде се намира Янукович. В центъра на Киев днес е спокойно след вчерашния ден, в който настъпи обрат в украинската политическа криза, предаде Асошиейтед прес.
Източник: vesti.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.