Турчинов: Повечето от убитите на Майдана са простреляни от силите на реда

Повечето от загиналите участници в Евромайдана са убити от оръжия, намиращи се в ръцете на хора от силовите структури. Това съобщи и. д. президентът на Украйна и председател на Върховната Рада на страната Александр Турчинов по време на 21-то заседание на Комитета за парламентарно сътрудничество Украйна-ЕС, съобщи УНИАН, като се позовава на пресцентъра на парламента в Киев.
В отговор на предложението на европейските парламентаристи да окажат помощ в разследоването на престъпленията, случили се на Майдана, Турчинов заявил, че, че украинската страна ще бъде благодарна за всяка помощ по този въпрос, «в това число и за участието на международни эксперти».
«Нашите следователи се интересуват не само от въпроса, кой е убивал, тях ги интересува също и въпросът, кой е давал заповеди да се убива», казал Турчинов. Президентът изтъкнал, че заповедите да се убиват мирни граждани се смята за найголямото престъпление, извършено от предишните управляващи в Украйна. По думите на Турчинов, възможно е разследоването да не върви така бързо, както ни се иска, но „цялата истина за убийците и тези, които са им давали заповеди, ще бъде огласена”.
„Ние задължително ще доведем това следствие до край, а финалът ще е тогава, когато всички – и убийците, и поръчителите – седнат на скамейката на подсъдимите”, изтъкнал Турчинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.