Турчинов нареди всеобхватна операция в Източна Украйна, ООН заседава извънредно

Днес е срокът, който изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов даде на завзелите сградите в Източна Украйна да предадат оръжията си. Ако го сторят, им се гарантира неприкосновеност, каза Турчинов. В неделя той  нареди всеобхватна антитерористична операция в източната част на страната, предаде РИА Новости.  Причината е, че обвинява Русия във водене на война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Турчинов обяви, че няма да се допусне повторение на кримския сценарий и отново повтори, че украинските властиса склонни да се проведе децентрализация на властта в страната в полза на регионите.  Решението за всеобхватната е взето от Съвета за национална сигурност и отбрана, след като в редица източни градове привърженици на федерализацията завзеха областните сгради, както и управленията на милицията. Ще бъдат привлечени и военните, уточни вчера Турчинов в обръщение към нацията.

Янукович: Страната е на ръба на гражданска война, вина има САЩ

Отстраненият президент на Украйна Виктор Янукович, който се намира в Русия, направи изявление, в което обяви, че страната му е на ръба на гражданска война и за това са виновни новите управляващи. Той заяви, че хората в Източна Украйна искат да защитят себе си и децата си и никога няма да приемат диктата на националисти. Според него е в ход една криминална операция, която прилива кръв. Сегашните управляващи, настоява той, не разбират, че е важно да се проведе диалог, а не да се организират бързи избори. Той обвини САЩ, че директно са свързани със случващото се. Директорът на ЦРУ Джон Бренан се е срещнал в Киев с и.д. президент Олександър Турчинов и вътрешния министър Арсен Аваков по тази причина, заяви той. От ЦРУ отрекоха тези обвинения. На пресконференцията му присъстваха отстранените бивш главен прокурор Виктор Пшонка и вътрешен министър Виталий Захарченко.

Русия: Спрете войната срещу народа си, ООН заседава

Русия осъди “провеждането на война срещу собствения народ”. В изявление на външно министерство се казва, че “тези, които отхвърлиха легитимния си президент трябва незабавно да спрат тази операция”. Руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че е много притеснен от новините, че Киев ще използва военна сила срещу проруските демонстранти.  Американският представител в ООН Саманта Пауър обвини Русия, че стои зад събитията.

Катрин Аштън заяви по-рано, че е сериозно обезпокоена от случващото се в различни градове в Източна Украйна”. Тя отново призова Русия да уважава териториалната цялост на страната, но и Киев да проява сдържаност при операциите си.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда Украйна на извънредно заседание тази вечер. Срещата се провежда по руско настояване.

Съобщава се, че представители от мисията на ОССЕ, която бе изпратена в Донецк, са посетили за няколко часа Славянск, за да проучат ситуацията. При пристигането им колата им е била обградена от демонстранти, които обвинили европейските медии за начина на отразяване на събитията и поискали от Организацията по-точно представяне. Те първо предложили да заведат представителите отвъд барикадите, но след преговори са отказали, са съобщили местни медии. По-късно се очаква официален доклад.

Все още данните за пострадалите при днешните сблъсъци в Славянск са противоречиви. Според Киев, е загинал един човек и той е от органите на реда. Спекулра се обаче, че убитият е журналист. Съобщава се за двама пострадали. Има съобщения, че хора на “Десен сектор” са стреляли по местни, опитали да занесат помощи.

Протести в Москва

В Москва около 5000 души, някои от които са носели украински знамена, са протестирали срещу опитите на властите да наложат цензура относно отразяването на събитията в Украйна. Кремъл официално отрича обвиненията, че се опитва да налага такава цензура. Проучванията показват, че повечето руснаци одобряват руската позиция и анексията на Крим.

Източници:  Риа новости, Лента ру,  news.bg

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.