„Туитър” блокира достъпа до два сайта в Турция

Социалната мрежа “Туитър” блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, съобщи bTv.

Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на американската компания, която бе блокирана от турското правителство в продължение на десет дни, преди Върховният съд да вземе обратното решение.

Двата инкриминирани сайта, които според властите в Анкара са зловредни, бяха разпространявали всекидневно по време на кампанията за общинските избори на 30 март записи на телефонни разговори, свързващи правителството и лично премиера и членове на семейството му с мащабен скандал за корупция и злоупотреби.

От „Туитър” заявиха днес, че не смята да отстъпва повече пред изискванията на Анкара и “да предоставят информация за притежателите на сметки просто защото някакво правителство го изисква”. Анкара настояваше по-специално да получи точни сведения за притежателите на десетки спорни сметки.

Ердоган поиска от Туитър да отвори бюро за връзка с Турция и да плаща данъци. Компанията за микроблогинг обаче отказа да отвори представителство в страна, където е била забранена.

Достъпът до сайта за видеосподеляне YouTube продължава да е забранен в Турция от 28 март. Това стана, след като разпространи звукозапис на поверително събрание на турски представители, обсъждащи хипотезата за военна намеса в съседна Сирия. Очаква се Конституционният съд на Турция да се произнесе за по-нататъшната му съдба.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.