Цветозар Томов: Шефовете на спецслужби не трябва да имат задкулисни обвързаности

*Доц. д-р Цветозар Томов е роден на 21 май 1954 в Плевен. Завършил е журналистика, има докторантура по социология. От 2002 г. оглавява социологическа агенция “Скала”. Преподава в няколко университета, говорител е на ЦИК и член на Гражданската квота на Реформаторския блок, съучредител на Института за дясна политика

Г-н Томов, оставката на вътрешния министър и оставките на шефове на спецслужби ще разклатят ли коалицията?

Рано е да се каже, но решението, или по-скоро предложението на премиера Румяна Бъчварова да стане министър на вътрешните работи показва, че поне засега правителството няма желание да се откаже от реформите в сектор „Сигурност“. Дали те ще случат, е отделен въпрос.

Предстои да бъде приет пакет от законопроекти за спецслужбите. Каква е вероятността да се запази статуквото, за да се осигури парламентарна подкрепа при гласуванията в парламента?

Фактът, че най-после се внася пакет от закони за спецслужбите, сам по себе си е реформистки ход. Нашите спецслужби действат в условие на правен вакуум от 1989 година насам. Доколкото познавам тези законопроекти, те поставят сравнително ясна нормативна база по отношение на спецслужбите.

Разработката „Червеи“ предизвика доста коментари. Стана ясно, че е имало байпас към информационната система на МВР. Вие лично очаквате ли действия от страна на прокуратурата, или всичко пак ще бъде заметено под килима?

Няма откъде да знам, нямам по-специална информация. Най-тревожното, което беше изнесено в публичното пространство по отношение на тази разработка, е, че ние не знаем в чии ръце е попаднал течът на информация. Надявам се поне това да стане известно на обществеността.

Какви хора трябва да оглавят спецслужбите, за да бъде по-надеждна системата?

Би ми се искало хората, които оглавяват тези служби, да нямат задкулисни професионални и други обвързаности. Но кои са тези хора, които отговарят на тези условия, аз не мога да отговоря.


Сътресенията в АБВ и заявките за оставка на Георги Първанов могат ли да доведат до промени в конфигурацията на коалицията?

Възможно е. Действията на г-н Първанов показват, че вътре в тази партия няма единно отношение към участието на АБВ във властта. Но според мен ситуацията е такава, че правителството ще разполага с мнозинство в парламента.

Ваши колеги започнаха да говорят за еднополюсен модел на управление, имайки предвид гласуванията в парламента. Тази хипотеза спекулативна ли е, или отразява реалното състояние на нещата?

Доколкото няма основание да се говори за двуполюсен модел в България поради очевидна криза в доверието към левицата, или поне към парламентарно представената левица, може би да, може да се говори за еднополюсен модел.

Но аз не очаквам, че в резултат на евентуална правителствена криза може да се получи такава промяна в парламентарното представителство, която да доведе до друг тип управление в страната.

Може ли да се очаква, че ДПС отново ще упражнява влияние в рамките на този парламент и на това управление?

Тази партия има силно влияние върху българската политика и върху управлението на страната и това е така от години. Особено силни са на местно равнище. Трябва да се изчакат резултатите от местните избори, за да се види доколко ДПС е в състояние да задържи този ресурс на подкрепа, който досега е показвала. Като цяло според мен главният проблем е твърде силната обвързаност на тази партия с корпоративни структури.

Как бихте коментирали русофилската роля, в която Атака влезе? Как влияе това на подкрепата и за нея?

Проучванията показват, че русофилски настроените политици в България донякъде взимат желаното за действително. Не виждам условия в България, при които да се появи както в Гърция една силна обединена левица, която да издигне антиевропейски искания и така да спечели властта в страната. Напрежението по тази линия у нас е в геополитическия контекст. Искрено се надявам, че българските политици ще проявят здрав разум, защото изместването на България от геополитическата орбита, в която сме в момента, ще бъде фатално.


Т. е. българската Сириза е невъзможна, независимо от амбициите на отделните политици?

Възможна е, но няма да постигне такъв успех, както в Гърция.

Защо?

Заради обстоятелството, че трудно би могла да възникне обединена левица, без в нея да се включи БСП и заради обстоятелството, че БСП има твърде увреден имидж, за да бъде разпозната като носител на нещо ново в политическия живот.

Как бихте коментирали заявката на група царисти за връщане на Симеон Сакскобургготски в политиката в ролята си на посланик?

Страната има нужда от умерен и добре стоящ извън нея политик. Но независимо от това, мисля, че времето на Симеон Сакскобургготски в българската политика изтече.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.