Цветозар Томов: С номерата на бюлетините вотът може да бъде контролиран

Номерацията на бюлетините дават възможност за контролиране на вота за европейски депутати, призна членът на ЦИК Цветозар Томов по bTv. Томов е и един от тримата официални говорители на комисията.

С новия Изборен кодекс се въвеждат серийни номера за изборните книжа като те са 8-цифрени и се печатат както върху бюлетината, така и върху кочана. Експерти вече алармираха, че с помощта на член на секционната комисия, дадена партия може да знае реда на гласувалите граждани и при отварянето на урната с бюлетини е в състояние да ги свърже с конкретни гласове.

Томов призна, че не е разсъждавал за такава тактика за контролиране на вота, но допълни, че тя би била трудна за реализация и „изисква огромни математически умения”. След което коментира, че половината секционни комисии в страната правят грешки при събирането на три числа.

Социологът в същото време посочи, че този път има пълна сигурност в печатницата, която изработва бюлетините и „не може да се изнесе хартийка”, тоест повторение на Костинбродската афера не е възможно.

Калин Славов от „Прозрачност без граници” коментира, че в рамките на трета поредна кампания организацията настоява за създаване на преброителски центрове, за да не бъдат броени изборните книжа от секционната комисия, пред очите на която са гласували хората.

Цветозар Томов и Галя Николова от Гражданско движение ДНЕС предпочетоха да отклонят темата с мотива, че разговорът се насочва към технологиите за подмяна на вота.

Към момента ДНЕС и ред други неправителствени организации регистрират хиляди наблюдатели. Всички твърдят, че това няма нищо общо с легалното купуване на гласове, което преди се осъществяваше чрез застъпници на партии. Но ДНЕС например вече е регистрирала 1200 доброволци и ще внесе списък с още толкова. Фондация „Младежка толерантност”, която е регистрирана на адреса на централата на ДПС, вече е регистрирала 6000 наблюдатели за изборите на25 май.

„Може би съм доста тъп, но още не познавам изборното законодателство”, иронично призна Томов, като посочи, че изборите се организират скоростно и това претоварва избирателната комисия. Това водело и до проблеми с разяснителната кампания по отношение на самото гласуване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.