Цветлин Йовчев: Срещу природата сме безсилни, реакцията бе каквато трябва

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви по БНР, че основната причина за наводненията във Варненско, Добричко и Търновско е природата, природното бедствие, породено от поройните дъждове.

“Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина. Бедствието беше предизвикано от голямото количество вода за кратко време”, подчерта Йовчев в предаването “Деконструкция”.

Правилно е усещането, че липсваше координация между местната и централната власт в началото, но в този момент няма да помогнем на никого като продължим размяната на реплики, каза още вътрешният министър. Йовчев подчерта, че усилията вече са синхронизирани. По думите на министъра, нещата се задействаха от първия момент, планът за действие при кризи беше задействан незабавно, нещата бяха направени както трябва. Цветлин Йовчев обърна внимание, че държавата няма да е в състояние да подпомогне всички хора и да им коменсира загубите в пълен обем, а може да ги подпомогне, доколкото е възможно.

Освен 10 хиляди лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да помогне с неголеми суми тежко пострадалите, уточни министър Йовчев и препоръча по най-бързия начин да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ.

Като цяло имаме нормализиране на обстановката. Няма пряка заплаха за хората във Варна. Все още има проблеми в Добрич, тъй като има язовир до Добрич, който прелива. Има сравнително високо ниво на водите. Извикани са допълнителни екипи от Шумен, Силистра и Разград. Наблюдаваме обстановката и край Русе като там не очакваме проблеми, обобщи ситуацията вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.