Цветлин Йовчев: Няма добър контрол върху СРС

Няма добър ред за контрол при прилагането и използването на СРС и няма добър ред по отношение на използване на резултата от СРС-ата. Това призна вицепремиерът и министърна вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция. Срещата с медиите бе посветена на мерките, които предприема МВР за гарантиране на законосъобразността и повишаването на ефективността и прилагането на СРС. Вътрешният министър е на мнение, че мерките, които досега са прилагани, не са били на достатъчно добро ниво и това неколкократно е установено от проверки на прокуратурата.

Занапред, в резултат на реформата, която се провежда в МВР, няма да има нерегламентирано използване на СРС, увери министър Йовчев. Той уточни, че новите мерки няма да струват сериозни средства на МВР, тъй като по-скоро касаят промяна в организацията на дейността.

По отношение на ефективността от използването на СРС, министърът обясни: „Когато имаме негодно подбрани обекти, за които да използваме СРС, то е ясно, че и резултатите няма да са такива, че да са годни в съда. Има редица случаи, при които не е спазена процедурата. Този въпрос трябва да се насочи към оперативните структури, които взимат решения за прилагане на СРС”.

Три пъти са намалели подслушванията в сравнение с декември 2012 г., отчете като успех министърът на вътрешните работи. Йовчев уточни, че към 2012 само ГДБОП са подслушвали повече, отколкото сега всички служби взети заедно.

Директорът на ДОТО Цветан Китов заяви, че ще има промяна в прилагането на СРС. Първата мярка е създаване на регистри за контрол на използването на технически средства за СРС – всички СРС ще бъдат вписвани и номерирани. Въвежда се ред за съхранение и използване на техническите средства за прилагане на СРС. Това гарантира, че във всеки момент ще може да се знае къде са СРС, обясни Китов. Друга мярка е изготвяне на инструкция, която регламентира отчетността и контрола на тази дейност. Ще бъде въведен и регистър за контрол на СРС.

Освен това МВР предвижда въвеждане на защитно-техническо маркиране („водна марка”) на аудио-видео файловете, получени в резултат на прилагане на СРС. Директорът на ДОТО Цветан Китов обясни, че с помощта на „водната марка”, ако някъде излезе СРС, ще е ясно къде е правено, от кой, кога.

Водната марка ще остава дори и при вземането на фрагмент от файла, както и при презаписването му. Опитът за премахване на водната марка ще води до премахване на целия файл, обясни Китов.

Предвижда се изграждане на единна информационна система за експлоатация и контрол на СРС, сертифицирана по ISO 27000. Целта на мярката е управление сигурността на информацията и недопускане на нерегламентиран достъп и злоупотреба със служебна информация.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.