Цветлин Йовчев: Не се чувствам заложник на “Атака”

Аз не се чувствам заложник и никога няма да се чувствам заложник, защото в личен аспект и в личен план оставката не е никакъв проблем за мен. Това отговори вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчен на въпрос не се ли чувства заложник на ситуацията, при която ако депутатите от „Атака” не отидат три дни на работа – парламентът ще спре да работи. В студиото на bTv Йовчев допълни, че ако нещата с оставките се поставят на друга плоскост, то наистина има големи рискове за държавата, ако в момента се направи една непремерена оставка. Министърът апелира за изключително отговорно поведение от всички – политици и протестиращи – като уточни, че включва и себе си, че ще продължи да се държи отговорно спрямо гражданите.

Министър Йовчев обаче прояви една специфична деликатност в оценката си за действията на народните представители.

„Никога не бих си позволил да коментирам депутатите. В края на краищата ние сме парламентарна република, в парламента са народните избраници и това, което са избрали хората, това имаме в парламента, и като поведение, и като реакция”, каза Цветлин Йовчев.

На въпрос дали МВР ще осигури охрана на медиите, които са заплашени със хвърляне на камъни, яйца и домати „от хора, които се ползват със своя имунитет” и чиято агресия прилича на безобразна провокация, Цветлин Йовчев отговори: „ Всичко възможно ще направим. Вчера също полицията беше на място и направи всичко възможно да не става ескалация на напрежение и да не се получи някаква форма на сблъсък. Така, че това ще продължим да го правим”.

Министърът на вътрешните работи допълни, че не подкрепя всички действия, които провокират каквато и да е форма на агресия, че не подкрепя никакви действия, които провокират каквато и да е форма на насилие или на (нарушаване на) обществения ред. Цветлин Йовчев декларира, че всяко нарушение на закона ще бъде санкционирано, но МВР ще действа само и единствено спрямо закона, съобразно закона.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.