Цветлин Йовчев: Надали МВР трябва да се занимава със СОД

Не съм убеден, че МВР трябва да се занимава със сигнално-охранителна дейност или да отделя една значителна част от своя ресурс, за да охранява себе си, коментира при встъпването си в длъжност новият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Въпреки това той даде знак, че няма да избързва с решенията си и ще ги вземе тогава, когато се запознае със състоянието на ведомството. По думите му, за част от екипа той вече има яснота, което не значи, че ще сподели намеренията си или конкретни имена. Що се отнася до политическият екип, който на практика беше запазен от служебния министър Петя Първанова – решението на Цветлин Йовчев ще бъде обявено „в много кратки срокове”.  Новият министър бе категоричен, че ще се действа премислено и внимателно, защото не можело да се остави системата на МВР да изпадне в безтегловност.

Не може да оставим системата на МВР в безтегловност, каза Йовчев. „За част от екипа имам яснота. Докато не стане факт, бих предпочел да не го споделям. За другата съществена част, особено политическия екип, предстои изясняване. В много кратки срокове ще има решение”, посочи Йовчев.

Помолен да коментира практиката фирма БМВ, в която министерството има дялово участие, да купува техника и след това да я дарява на МВР, Йовчев каза: „Определено ще направя проверка не само по отношение на дейността на фирма БМВ, а по отношение на всички дейности в МВР".

По никакъв начин изваждането на СДОТО в една самостоятелна агенция, при добър закон и подходящо, организирано взаимодействие с МВР, не би затруднило работата на МВР, коментира още Цветлин Йовчев. Той е на мнение, че в момента една такава реформа би се отразила положително, и би освободила МВР от насложени настроения и подозрение, че ресурсът не е използван според предназначението. Министърът коментира и вече внесеното законодателно предложение ГДБОП да бъде извадена от МВР и да се влее в ДАНС. Според , ако в парламента гласуват такава промяна, ще се намери много бързо и ефективно начин, по който МВР и ДАНС ще взаимодействат.

Междувременно стана известно, че временната правна комисия е решила функциите и структурата на звеното "Борба с организираната престъпност" да се прехвърлят от МВР в ДАНС. Това ще стане с промени в Закона за ДАНС. Възстановява се правомощието на агенцията да извършва разследване, регламентира се и дейността й по задържане и обиск на лице. Изборът и освобождаването на председател на ДАНС ще се извършва от парламента, по предложение на премиера. Това е друга промяна, която е предвидена с внесения от Коалиция за България и ДПС законопроект.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.