Цветлин Йовчев: Имаме добри кандидати за председател на ДАНС

Аз съм убеден, че и двамата кандидати за председател на ДАНС имат необходимите качества, знания, умения и опит. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след приключилото изслушване в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС на Владимир Писанчев и Недялко Недялков. Имаше разлика и различия в нюансите, но нямаше принципна разлика в позициите на кандидатите, посочи Йовчев.

Министърът уточни, че крайното решение кой от двамата да бъде предложен за утвърждаване от парламента ще бъде на премиера Орешарски и вероятно ще бъде взето скоро.

Цветлин Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС се въздържа да коментира с какво Писанчев и Недялков са по-добри от Делян Пеевски, тъй като нямал поглед върху Пеевски. Министърът изтъкна, че и двамата кандидати за поста са прекарали голяма част от трудовия си стаж на ръководни постове в агенцията, т. е. имат дори опит да я управляват. „И двамата се ползват с доверието на международните ни партньори”, каза Йовчев.

Основният риск и заплаха за националната сигурност в момента е икономическата криза, защото намалява потенциала на държавата да упражнява своите функции и забавя икономическия растеж. Това каза кандидатът за председател на ДАНС Владимир Писанчев по време на изслушването в Комисията. Според Писанчев моментната ситуация изисква насочване на ресурса на агенцията в посока преследване на икономически престъпления и корупцията, като се обръща внимание особено на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, данъчните измами, начините на усвояване на еврофондовете и корупцията.

Трябва да се подобри връзката на ДАНС с прокуратурата, каза кандидатът за председател на ДАНС Недялко Недялков по време на изслушването в Комисията за контрол над службите за сигурност и СРС. Според Недялков, един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността и затова се планира да се създаде междуведомствена структура, която да изработи нужния план за действие.

Кандидатите за председател на ДАНС ще получат от "Атака" сигнали за президента и за Валери Симеонов, съобщи депутатът Десислав Чуколов. Той е попитал дали, ако се наложи, кандидатите ще разследват кръга „Капитал” около президента и тези олигархични зависимости на политици от всякакъв ранг и е получил уверение, че те имат готовност за това, биха направили такива разследвания.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.