Цветлин Йовчев: Ако не бъде приет законът за МВР, може да се дестабилизира системата

Ако не бъде приет Законът за МВР, т. е. ако бъде уважено ветото на президента върху вече приетия закон, то това ще доведе до дестабилизация на системата. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Същевременно министърът, който е бивш началник на кабинета на президента заяви, че не желае да коментира мотивите на ветото и остави този анализ на журналистите. Все пак Йовчев препоръча да се действа много отговорно и на момента, тъй като рисковете за дестабилизация на системата били реални, а законът за МВР е един от фундаменталните елементи на реформата, която провежда сегашното ръководство на вътрешното министерство. Според министър Цветлин Йовчев законът за МВР решава редица проблеми, които са натрупани с годините.

Аз мисля, че ако се направи задълбочен анализ, ще се види, че всички аргументи, които бяха изразени срещу този закон, в много от случаите не звучат сериозно. (…), От тази гледна точка е важно той да бъде приет дори за налагането на нов модел. С този нов модел, който и да дойде след това като министър, като политическа фигура, няма да е в състояние да наложи тотален контрол върху подслушването и почти тотален контрол върху разследванията, коментира Цветлин Йовчев.
Без да споменава името на предшественика си Цветан Цветанов, министърът на вътрешните работи продължи, че който и да дойде след влизането на новия закон за МВР в сила, няма да е в състояние да наложи тотален контрол на дейността в системата, върху кадровата политика и подчерта, че това е много важно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.