Цветанов: Правим всичко възможно, за да няма нов терористичен акт

Българското правителство прави всичко възможно и прилага необходимите мерки, за да не допусне извършването на терористичен акт или каквото и да е било тежко престъпление. Това заяви министър Цветан Цветанов по време на посещението си във Варна, цитиран от „Фокус”. По думите на министъра, след 18-и юли 2012 г. страната ни изглежда съвсем различно, защото тя е била обект на извършен терористичен акт от лица, които са подготвяли този акт извън пределите на България.  Цветанов напомни, че няма държава в света, която да е застрахована от извършването на подобен терористичен акт. Вътрешният министър каза още, че е изключително благодарен на Канада и Австралия за информацията, която предоставят на българските служби във връзка с атентата в Сарафово.

Министърът разясни, че се работи в за оптимизиране на работата и въвеждане на допълнителни възможности за т.нар. компесаторни мерки, които могат също да допринесат за по-добрия контрол, както на границата, а така също и за контрола, който трябва да бъде осъществяван във вътрешността на страната.

Във Варна министър Цветанов оповести още, че България е вече част от проекта Find, който се реализира заедно с Интерпол. По думите на министъра, това е част от системата на Интерпол на така наречената първа линия. Така на влизане на лице в България, което е от трета страната – извън ЕС, минава на контрол и проверка в база- данните на полицейската система на Интерпол. Цветанов обвърза този вид проверки с това, че от 2010 г. сме част от Шенгенската информационна система, която също дава възможност за идентифицирането на лица, които са обявени за издирване или имат забрана за влизане в съюза.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.