Цветанов: Популизмът взе връх в Европа и в България

В България има региони със смесено население, където много трудно се формира реален политически живот. Там популизмът и търсенето на етнически сблъсък е силно изразено. Това е разликата между ГЕРБ и другите партии – ние обещаваме само това, което можем реално да изпълним като ангажимент. Затова участваме самостоятелно в изборите и провеждаме кампания „лице в лице“. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в словото си при откриването на конференцията „Бъдещето на политическите партии“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Мартенс център и фондация „Конрад Аденауер“. Според Цветанов, за да има бъдеще, всяка една партия трябва да бъде национално отговорна и присъствието й в политическия живот да се формира от реалните политики, които прилага.

„Популизмът взе превес в Европа и в България, давайки обещания без покритие. Не трябва да допускаме явления като „Сириза“ или „Подемос“. Поеха се ангажименти пред обществото, тези партии получиха кредит на доверие, но нямаше как да избягат от ясните правила за съществуване на демократичната държава при решаването на проблемите“, изтъкна Цветанов. Той посочи като основна предпоставка за независимост на партиите начинът за финансирането им.

Председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, заместник-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че големите кризи поставят фундаментални предизвикателства пред традиционните системни партии, които определят бъдещето им. „Голямо предизвикателство в момента е темата за бежанците, която изисква адекватен отговор, защото започват да се формират крайни националистически движения“, обясни Фандъкова. Тя посочи като важен въпрос и това как може да се увеличи доверието в политическата система. „Способността да се носи отговорност е ключът към бъдещето на политическите партии“, подчерта още Йорданка Фандъкова.

Томи Хухтанен, директор на Центъра за европейски изследвания “Вилфред Мартенс“, очерта изпитанията, които срещат политическите партии в световен мащаб и в Европа.

„Политическите партии днес не са много по-различни от преди, но обществото се е развило много по-динамично. Наблюдава се загуба не на интерес към политиката, а на доверие и на ангажираност към политическите процеси“, обясни Томи Хухтанен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.