Цветанов отмъсти на перничани за изборите

80 процента от жителите от най-пострадалия град Батановци, Пернишко са отрязани за плащания по земетресението от Между ведомствената комисия за възстановяване и развитие с председател Цветан Цветанов. Причината е, че кметът на Перник, Росица Янакиева е от БСП, а кандидатката на ГЕРБ загуби.

Всеки, който дойде в това забравено от Бога място ще види мизерията на града – лоша инфраструктура, дупки по улицата, мърсотия до гуша, необновени сгради, беден и обезверен народ.

Според кмета Росица Янакиева, правилата за изплащане се сменят в движение, и това ощетява пострадалите. Тя, заедно с юридическия екип на Община Перник е подготвила бланки, които хората да изпратят до Върховния съд, за да обжалват решението на Междуведомствената комисия, което отряза над 4000 перничани да не получат пари за подпомагане от земетресението на 22 май 2012г.

Жп. линията София-Перник след земетресението„Всички решения, които бяха преди нова година са оценявани по един критерии, сега критериите са променени по мое мнение. Преди нова година решенията, които бяха на 100 процента от комисията, парите се изпращаха на хората. Сега, дори на одобрените над 50 на сто са порязани. Освен това преди нова година в решенията се предоставяше помощ на общите части на помещенията, сега всички етажни собствености, които са останали за разглеждане се отказват. Няма единни критерии по които работи Междуведомствената комисия. Смятам да информирам единствената институция останала в момента – президента да вземе мерки. Да направим една среща със служебното правителство, за да видим как ще излезем от тази ситуация”, каза Росица Янакиева за сайта zaPernik.com.

„Близо 500 семейства остават без никаква помощ. Вчера пред списъците на Общината плачат и се чудят какво да правят. Аз оценявам това като чиста гавра с перничани”, каза Валентин Пешев от Инициативния комитет.

Росица Янакиева каза, че има тайно споразумение да се режат искания под 1000 и над 10 000 лева. Кметът на Перник Росица Янакиева смята, че има скрит план на държавата, който работи срещу перничани. Тя подозира държавата, че е издала „неписмено правило” да не помага на пострадалите от земетресението, чиито щети са под 1000 или над 10 000 лева. Последните одобрени за изплащане суми варират в тези граници.

„За съжаление 10 месеца след земетресението почти нищо не е направено, за да се решат проблемите на хората. Вървят си протести, но проблемите на хората остават. Правителството, макар и в оставка не прави нищо".

Според кметицата Янакиева Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие сменя правилата на играта както й изнася.

Обичайна гледка от разрушен покрив на къща от трусовете„Таванът от 2000 лева, под който няма да се изплащат помощи за нанесените от земетресението щети на частни имоти в Перник, остава. Всеки от казусите за поискано обезщетение ще се гледа поотделно, като се въвежда гъвкав подход”, гарантира според кореспонденция на Дарик радио командированият заради земетресението в Перник министър Томислав Дончев, който бе командирован в Перник докато кабинетът „Борисов” бе все още на власт.

„Гъвкавостта за разпореждането на Министерския съвет ще се прилага в случаите за наложително конструктивно укрепване на сградите вследствие трусовете. Дори и разходите по него да са 500 лева, средствата за укрепването ще бъдат предвидени от Междуведомствената комисия”, коментира министърът, като добави, че изключения ще се правят за лица, и семейства, които са в тежко социално положение.

Още в края на м. септември м. г. бе взето решение за междинното плащане в размер на 1 662 403 лева към община Перник. Заради забавянето на тази сума, необходима за разплащане с фирмите, ремонтирали училищните сгради и детските градини, част от строителите напуснаха още през месец август обектите! Това тогава бе спестено от по-голяма част от медиите, близки до властта.

От държавната администрация уверяваха, че сумата ще се отпусне след доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция", която проверява в момента разходването на средствата по фактурите и при липса на злоупотреби.

Истината е, че докато бе все още топло времето и можеше да се ремонтират и укрепват сградите, нечий болен мозък от правителствените среди реши да прави проверки и така да забавя нещата, защото докато се проверява не се извършват плащания!

Няколко блока и сгради за укрепване, 10 домакинства одобрени за сглобяеми къщи, след като самият министър Дончев заяви, че има финансова възможност да построяване на поне 25-30 къщи!

4,2 милиарда лева са усвоените средства по европейските оперативни програми за 2012 година, съобщи в Кърджали министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който участва в икономически форум с местния бизнес и представители на държавните структури и местната власт. Очакваме европейските пари като дял от бюджета да достигнат 15 процента, каза министър Дончев.

По какъв начин помагаше това на пострадалите от земетресението в Перник?

„Ние инвестираме в проекти, които носят ползи и на останалите европейски държави – това е ключът към успеха”, коментира Дончев пред журналисти. Според него аргументи като „ние сме бедни, дайте пари" не вървят при договарянето. „Работи аргументът „ние имаме нужда от тези пари, защото трябва да създаваме стойност и за нас, и за вас", подчерта Дончев.

Но как да се свърже човешкото нещастие след земетресението с това да се носят ползи на други европейски държави?

Човек като слуша министри неминуемо се пита: стъпват ли на земята тези хора или летят и се реят някъде?

Земетресението беше май месец, а през септември Томислав Дончев обяви, че се очаква?!? финансов ресурс за първите сглобяеми къщи за семействата,останали без покрив!

Тепърва предстоеше да се изготвят критериите за определянето на най-нуждаещите се за настаняване в постройките!

Заговори се земеделският министър да подпомогне одставянето на дърва за огрев – каъв огрев след като хората бяха без покрив?

Кметът на Перник Росица Янакиева настояваше определената граница от 2000 лева при отпускането на помощи за пострадалите от земетресението в Пернишко да бъде преразгледана и премахната. След предложение на Междуведомствената комисия към Министерски съвет стана ясно, че без парична помощ ще останат онези перничани, които имат щети под 2000 лева. Определеният лимит от страна на държавата означаваше, че над 50 на сто от молбите на хората ще бъдат отхвърлени и те, и семействата им ще посрещнат зимата в условия, които не са нормални за живот, категорична бе Янакиева.

Сега, в 2013 година посред зима стана ясно, че Цветан Цветанов е дръпнал и отпускането на тези пари! Задават се избори и куче влачи – диря – няма. В ръцете на Цветанов са парите от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, парите за интеграция на циганите, парите за пожарната, плюс над милиард за МВР!

Кой ще ревизира харченето на тези пари, кой прокурор ще посмее да образува проверка по каква причина един министър в оставка, си позволява да реже 4000 семейства от някакви символични помощи?

Кметът Росица Янакиева още септември месе заяви, че има пострадали хора, които са в много тежко финансово състояние и за тях ще бъде непосилно да се справят сами с възстановяването на своите жилища.

Община Перник разполага с 55 апартамента, в които ще бъдат настанени нуждаещи се от подслон след земетресението на 22 май граждани, съобщи кметът Росица  Янакиева. По изготвения списък към момента 186 са домакинствата, които няма къде да изкарат зимата.

Обитателите на общински жилища няма да заплащат наем, но консумативите ще бъдат за тяхна сметка. Приоритетно ще бъдат настанявани семейства с деца, хора с увреждания и самотно живеещи възрастни. Най-тежко пострадалите в селата се предвиждаше да бъдат подслонени в очакваните сглобяеми къщи.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане предостави общо 782 490 лева за преодоляване на последиците от бедствия – общо. От тях 510 777 лева бяха определени за преодоляване на последиците от земетресението през май. За възстановяване на 40 жилищни сгради в общините Перник и Радомир бяха отпуснати 321 575 лева.

За сравнение един бърз въпрос – дали ремонтът на луксозната къща на Цветан Цветанов в с. Шума струва 8000 лева? И то без да е имало земетресение?

А даренията от БЧК? А 700 000 лева, което дарила ГЕРБ?

Войните са политика, водени с други средства. Война ли водят управниците в оставка като режат мизерните суми за помощи в Перник? И с кого? С жителите на град пострадал от земетресение?

 

Люба Манолова – Хроники

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.