Цветанов: ГЕРБ ще опита да състави правителство

Държавата поема издръжката на мюсюлманските училища и имамите

Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. Това увери зам-председателят на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов пред БНТ.

Казаното от Цветанов е в дисонанс с изявления на Борисов. В последните дни на няколко пъти Бойко Борисов заявява, че няма да опитва да състави кабинет, ако партията има по-малко от 100 народни представители. Снощи, след приключване на изборния ден, ГЕРБ за втори пореден път отказаха след избори да дадат пресконференция в международния пресцентър в НДК, въпреки че победата им не подлежи на никакво съмнение.

ГЕРБ като първа политическа сила ще търси подкрепа от всички парламентарно представени формации, заяви Цветанов и увери, че ГЕРБ ще се стреми да постигне силен управленски мандат и няма да прави компромис с еврочленството и реформите в сектор сигурност. Цветанов не изключи и пълен мандат, но “всичко зависи от отговорността, която политиците са готови да поемат”.

“Не правим компромис с управленския си мандат, но сме отворени за конструктивен диалог с всички парламентарно представени партии”, каза Цветанов. Според него не е важно колко дълго ще продължат преговорите, а да се провеждат прозрачно за обществото и “да се види, че политиците могат да седнат на една маса и да говорят за националните проблеми”.

От думите му се разбра, че ГЕРБ изчаква окончателните резултати от вота, но е склонна да сондира и преди това възможностите за подкрепа.

Мандатът за съставяне на правителство ще е с премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви Цветанов по повод поставяното от Реформаторския блок условие лидерът на ГЕРБ да се оттегли. По подобен начин коментира условието и самият той да не бъде министър като подчерта успеха на ГЕРБ в Благоевград и Велико Търново, където той водеше листите, повтори и това, че работата му като вицепремиер и министър на вътрешните работи е срещала подкрепа от европейските партньори.

Помолен да коментира конкретно отношенията с партиите, които влизат в парламента, Цветанов отговори, че с ДПС коалиция е невъзможна, а с БСП – “почти невъзможна”, с уговорката, че това не пречи да се водят разговори с всички. Отбеляза обаче, че за пръв път снощи след девет поражения от ГЕРБ социалистите са ги поздравили за победата, което тълкува като “отваряне за диалог”.

1 Comment

  1. Кой е най-големия комунист в България ? – Живков. #
    Кой комунист е най-верния заместник на Живков ? – бодигарда на Живков !

Leave a Reply

Your email address will not be published.