Цветанов: ГЕРБ не се надпреварва с министъра на правосъдието

ГЕРБ не се надпреварва с министъра на правосъдието, заяви председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов пред bTv в коментар на внесения от него и група депутати проектозакон за съдебната система, след като се знае, че министър Христо Иванов също работи върху такъв проект.

„Надпреварване е, когато нямаш визия и стратегия”, каза Цветанов и добави, че „съдебната система се нуждае от реформа” – „Това пише и в управленската програма на ГЕРБ, готвена повече от година – година и половина. Това законодателство не е надпревара, то кореспондира със съдебната реформа на министъра”. Цветанов отрече с тази законодателна инициатива да се опитва да бламира министър Христов Иванов.

„Това са поредните опити за внушения”, каза Цветанов и допълни, че оценката му за Иванов в много висока. „Той е много коректен човек”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Имаме системни проблеми в БНБ, това се видя и сега трябва да защитим обществения и държавен интерес. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни приетите на първо четене промени в ГПК, увеличаващи правомощията на главния прокурор.

„Тази норма е функционирала до декември 1997 г. и е съществувала 105 години”, подчерта бившият вътрешен министър и допълни, че съществува в страни от Европейския съюз като Франция, Испания, Италия. Цветанов обясни, че нормите са съгласувани с финансовия министър и освен от ГЕРБ са били внесени с подписите на Патриотичния фронт, ДПС и Български демократичен център. Те са били подкрепени и от БСП след уговорка с Михаил Михов за промени между двете четения. По думите на Цветанов е нужно законодателство, „което да не доведе до разграбването на държавата и да запазим суверенитета”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.