Цветан Василев ще поиска сръбско гражданство

Цветан Василев, българският бизнесмен,  който се предаде на сръбската полиция в Белград обяви, че ще поиска сръбско гражданство, съобщава белградският вестник “Блиц”, съобщава БТА.

Юристите, с които се консултира “Блиц”, са единни в оценката си, че това не би могло да помогне на 55-годишния Цветан Василев в процедурата за ексрадиция и дори не би могло да я отложи, пише белградският вестник.

Но тъй като Василев е един от малкото чуждестранни граждани, арестуван в Сърбия по заповед за задържане на Интерпол, а не му е определена мярка арест, всички опции остават отворени, пише изданието.

Професор Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград казва, че ако Цветан Василев е внесъл искане за сръбско гражданство, това няма да предотврати екстрадицията.

Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран. Това не важи за онези, които са в процес на получаване на гражданство.При решението за екстрадиране съдът гледа само настоящото гражданството. Теоретично може да бъде получено гражданство преди приключване на процедурата по екстрадиране, но това ми се вижда далеч от реалността, обяснява Шкулич.

Засега Василев пребивава в луксозен белградски хотел и всяка сутрин се подписва в полицията, както му е наредил съдът.

Съветниците на сръбския президент Николич, за които има предположения, че са поставили под своя защита българския банкер, отказват коментари.

Василев се предаде  на 16 септември, непосредствено преди да бъде арестуван, припомня “Блиц”.

Източник: БТА

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.