Цветан Василев не иска да бъде екстрадиран в България?

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не иска да бъде екстрадиран в България, въпреки че вчера доброволно се предаде на властите в Сърбия. Това стана ясно от думите на адвокатите му пред Нова тв тази сутрин, според които банкерът продължава да се чувства застрашен.

„Заплахите срещу Цветан Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор”, заяви адвокат Христо Ботев. По думите му е напълно нормално клиентът му да не иска да бъде екстрадиран.

„Отишъл е сам в полицията, защото не иска да е човек, който се крие“, каза още Ботев Думите му бяха потвърдени и от другия защитник на банкера – Константин Симеонов, който преди дни внесе в СГС искане да бъде отменено искането на прокуратурата за 72-часово задържане на Василев под стража и съобщи, че пълномощното му е подписано в Белград.

„Разкрих местоположението на клиента си по негова воля. Той не се крие“, каза адвокат Константин Симеонов. Според него освен известните заплахи за живота на Цветан Василев имало и по-нови заплахи.

„Той получи сигнали, че има данни за поръчка за неговото ликвидиране“, съобщи адвокат Симеонов.

Нова ТВ съобщи още, че след като се е предал на сръбските власти, Цветан Василев е бил разпитван в сръбския Висш съд в Белград до късно снощи, а днес предстои да бъде гледана мярката му за неотклонение. Според сръбското законодателство Висшият съд е инстанцията, която разглежда искания за екстрадиране. Законите в западната ни съседка предвиждат първоначален 18-дневен срок, в който правоприлагащите органи в държавата, искаща есктрадиция, трябва да изпрати съответните документи в подкрепа на искането си.

Българската прокуратура очаква днес официално уведомление от Сърбия, че Цветан Василев се е предал на полицията в Белград, за да започне да работи по процедурата по екстрадирането на Василев от Белград, съобщи БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.