Цвета Маркова: Възможно е Джеймс Коми да идва заради “Червеи”

Най-вероятно няма да научим за какво точно е дошъл у нас директорът на ФБР Джеймс Коми. Това прогнозира Цвета Маркова – бивш ръководител на Държавната комисия за сигурността на информацията, в интервю за Сутрешния блок на BG on Air. Маркова припомня някои “опорни точки, които хвърлях известна светлина върху неговия бекграунд”, като това, че през 2004 г. Коми отказва на администрацията на президента Буш – младши да даде достъп до трафичните данни на гражданите без разрешение на съдия. В тази връзка Цвета Маркова допуска, че аферата „Червеи“ би могла да бъде част от коментарите и разговорите, които ще се водят между директора на ФБР и представителите на българските власти.

Не възлагам никакви особено големи надежди на тези разговори, защото както ФБР, така България, българската правна система, имат своите особености и не би могло да се очаква директно пренасяне на някакъв опит или някакви чисто практически ползи от това посещение, казва още Цвета Маркова. Тя изтъква още един интересн момент от биографията на Джеймс Коми, свързан с неговото членство в Съвета на директорите на HSBС през 2013 г., и избора на тази банка като една от банките-дилъри, които ще реализират заема от 16 млрд. лева.

Като цяло, според Цвета Маркова, в случая с посещението на Джеймс Коми у нас, налице е един, по думите й, протоколно любезен отказ за предоставяне на по-конкретна информация, а може би и за подготовката на събития, които предстоят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.