Цвета Караянчева: Няма да има предсрочни избори

Г-жо Караянчева, ще има ли предсрочни избори, или няма да има?
Ситуацията е ясна. Правителството е стабилно, предсрочни избори няма да има. Това, че АБВ излязоха извън управлението, не е проблем, защото в своите гласувания те невинаги са ни подкрепяли. Съжалявам за колегите от парламентарната група на АБВ, защото те бяха изключително диалогични и много лесно се работи с тях. Това са хора с професии и кариера и те приемаха конструктивните наши предложения. Надявам се да продължим да работим с тях по начина, по който сме работили досега.

В едно свое изказване Ивайло Калфин каза, че независимо че излизат в опозиция, АБВ ще подкрепят разумните предложения на кабинета. Това като подкрепа ли го тълкувате?
Много е добре, ако е така, защото е важно да има стабилност. В свое интервю ексвицепремиерът заяви също, че стабилността е много важна и не трябва да има предсрочни избори. Важно е да се каже, че при предсрочен вот ГЕРБ би спечелила повече депутати . Ако сме партия егоист, ще направим избори веднага, но не сме. Трябва да бъдем държавници и мисля, че показваме, че сме такива.

От Патриотичния фронт заплашиха с излизане от коалицията заради ветото на президента. ДБГ също поставят условия да им се приеме антикорупционното законодателство. Това стабилност ли е?
В този парламент се научихме да говорим с колегите си от другите парламентарни групи. В предишни парламенти ни липсваше този опит. Сега се опитваме и правим компромиси не на всяка цена, разбира се. Когато човек има визия занапред и когато се налага да се отстъпи една крачка назад, за да се запази стабилността и да се проведат реформите, си заслужава да бъде направен компромис.
Начинът, по който разговаряме, техните тези и нашите предложения ще се срещнат и ще стигнем до решение. Няма да се стигне до оттегляне на подкрепата от тяхна страна.
По отношение на антикорупционното законодателство ние от ГЕРБ сме казвали, че подкрепяме това законодателство. Може би в този проект има още неща, които трябва да се пипнат, но позицията ни е, че трябва да се борим с корупцията, без да допускаме “лов на вещици”. Антикорупционният закон мина през комисии, надявам се, че в пленарна зала ще бъде приет.

При тези сложни баланси каква е вероятността ГЕРБ да се обърне към ДПС?
Това няма да стане в никакъв случай. Задаваха ни абсурдни въпроси дали ще подкрепим на президентските избори канидатура на БСП. Ние винаги имаме ясни позиции, носим политическа отговорност и ще имаме печеливш кандидадт, който ще обявим през юни.

Трябва ли да бъде регистрирана партия ДОСТ?
Тази партия аз лично не я приемам за българска, защото начинът, по който беше създадена, сигналите, които изпраща, я определят като етническа. Но тя вероятно ще бъде регистрирана, защото документите й ще са изрядни. ДОСТ търси подкрепа от Турция и си играе със сантимента на българските турци към тази държава, защото те имат там близки и роднини. Ще дам един пример – в Джебел има празник на града на 19 май, който до тази година беше политически, на ДПС. През 2011 година аз не бях допусната на трибуната да поздравя гражданите. Тази година празникът е обявен за неполитически. Това е така, защото кметът на общината Бахри Юмер, който беше в ДПС, премина към ДОСТ и не иска да прави два митинга. Но той покани турски народен певец да забавлява хората, не български. В Кърджалийско е много интересен теренът, защото за сърцата на избирателите ще се борят две турски партии и в момента върви съревнование между тях. Когато представител на ДОСТ отиде в Турция да се снима с турски кмет, след него отива ДПС и се снима със същия кмет. В кърджалийската преса това се вижда много ясно. Местната власт държи големи лостове, но независимо от това нито ДПС, нито ДОСТ може да каже кой колко гласа ще вземе.
Много ми е болно, че този район е обявен от медиите за крепост на Доган и не се казва, че там ГЕРБ има 20 хиляди гласа, в седем общини имаме структури и общински съветници. Това са неща, които се прескачат и се говори единствено за влиянието на ДПС. То вече е разклатено в Кърджалийско. Търсят ме хора, които са привърженици на ДПС, но искат аз да решавам проблемите им и го правя.

Как ще коментирате избора на Корнелия Нинова и отваря ли той врати за някаква бъдеща коалиция с ГЕРБ?

Хората, които стоят зад Корнелия Нинова, са Румен Овчаров, Георги Гергов. Може да се каже, че капиталът победи в БСП. Дясното влезе в лявото и това отваря теоретично възможност за всякакви коалиции. Преди да мисли за това обаче, г-жа Нинова има да свърши много партийна работа, защото структурите на БСП са в колапс и тя трябва да ги вдигне и да ги мобилизира. Трябва да работи на терен, както прави Цветан Цветанов. Ако тя има неговия заряд и сила, мисля, че може да успее.

Говори ли ГЕРБ на два гласа – Цветанов и Борисов?
Не. За всички е ясно, че лидерът е Борисов. Той е флагманът.
Цветанов е човекът със структурите, той е моторът. Но те са едно цяло. Когато говорим за Борисов, там е Цветанов. Няма как да говорим за Цветанов без Борисов. И всички народни представители са наясно с това. Този съюз е голямата болка и на опозицията, и на доскорошните ни съюзници – че няма как да вкарат клин между тях.

Дебатът около това дали референдумът на Слави да мине с президентските избори, или не, беше много цветист. Въпреки възраженията, че четири от въпросите са противоконституционни, ГЕРБ гласува дисциплинирано за провеждането на референдума. Защо?
Дисциплинирано – не. Обсъждахме с колегите този въпрос дълго време, но решихме, че не е пречка референдумът да мине заедно с президентските избори. Всяко чуто мнение е полезно за нас. Ние сме партия, която има изключително сериозни и работещи структури. Нашите народни представители обикалят из цяла България и мисля, че това е наш патент – народните представители в петък да са в района си и във вторник да са в НС. Аз лично пътувам така вече 7 години. Във въпросите на референдума на Слави Трифонов има антиконституционни, има и такива, в които няма логика, ако тръгнеш да ги развиваш като тема. Ако бяхме гласували против обаче, какъв щеше да е смисълът? Ние не се страхуваме от това да се задават въпроси и от това какво мислят хората. Има и още много въпроси, които могат да се зададат. Жалкото е обаче, че популизмът взема връх и от парламентарната трибуна, и в говоренето на политици. Много се котира да обещаваш как ще вдигнеш заплатите на хората и ще изметеш търтеите депутати, макар да е ясно, че работата на депутатите е отговорна и натоварена. Надявам се с работата си да успеем да повдигнем имиджа на политиците и на Народното събрание, защото тези 26 години донесоха омерзение от политиката и неразбиране от това, което се случва. В референдумите няма нищо лошо, ние също правихме преди две години такъв.

И референдума на Марешки ли ще пуснете?
В момента вървят проверки на ЕГН-та и вероятно двата референдума – на Слави Трифонов и на Веселин Марешки, ще бъдат проведени заедно с президентските избори.

Как ще повлияе това на активността на гражданите?
Нямаме разчети. Аз имах една своя теория, че ако референдумите се проведат малко по-рано – през юли, тогава щеше да има възможност да се отговори на въпросите, защото прочитането им изисква време. При сегашното положение обаче най-вероятно в изборната кабинка времето за гласуване ще бъде 10 минути.

http://iconomist.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.