Цв. Василев: “Южен поток” е полезен проект, но КТБ няма нещо общо с него

„Южен поток” и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на „Южен поток” в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”. Това коментира шефът на КТБ Цветан Василев в интервю за bTv, дадено от Виена и анонсирано от медията още вчера. Помолен да коментира твърдението на бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов, който преди дни заяви, че Василев и Пеевски не могат да разделят „няколко милиарда от „Газпром”, които се отдалечават от корпорацията ДПС”, банкерът отговори, че „това е бомба от генерал Атанасов”.

Както беше анонсирано и вчера, една сериозна част от разговора с Цветан Василев бе посветена на отношенията му с депутата от ДПС Делян Пеевски.

“Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти”, каза Цветан Василев. По думите му една от тези „марионетки” е собственикът на „Водстрой” Иван Мирински.

В коментар за срива във взаимоотношенията му с Пеевски, Цветан Василев заяви: „Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това нещо”. Според банкера източени огромни средства от „Булгартабак” поемат по нечии лични сметки извън България.

„Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от „Булгартабак”, попита Василев.

Банкерът потвърди, че Делян Пеевски не е длъжник на КТБ, но допълни, че има фирми, които се обслужат от Корпоративна банка, и техните собственици са номинални, т.е. крайният собственик е скрит, а “в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние” на КТБ.

От интервюто с Цветан Василев стана ясно още, че искрите между него и депутата Делян Пеевски са започнали да прехвърчат още през есента на 2013 г., когато до банкера започнали да достигат сигнали за злоупотреби, включително и с неговото име. Поводът бил „искане на подкупи за участие в търгове”.

„Василев иска да стане това или онова, Василев иска да бъде назначен този на онзи пост”, казвал Пеевски, разказа банкерът.

Цветан Василев каза още, че е финансирал покупката на прес-групата на Петьо Блъсков, защото е проявявал интерес към терена, върху който е разположен ИПК “Родина”.

“Моята цел винаги е била тази – да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата”, уточни банкерът.

На въпрос дали т.нар. кръг „Капитал” прави кампания срещу него, Василев коментира, че има принципни различния с издателя Иво Прокопиев.

„Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал”, каза Цветан Василев. Според банкера устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.