Цв. Томов не вижда нищо тревожно в многото невалидни бюлетини

Големият брой ненедействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване. Това коментира пред БНР един от говорителите на Централната избирателна комисия/ЦИК/, социологът Цветозар Томов.

Без ЦИК да е обявила официално броят на невалидните бюлетини, вече стана ясно, че те са над 463 000 за общински съветници (около 15% от общия брой) и повече от 175 000 за кметове (над 5% от общия брой).

Високият процент невалидни бюлетини следва да се анализира като се отчита обстоятелството, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват. Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен, обясни Цветозар Томов. Според този говорител на ЦИК трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите. Той призна и за проблем при отразяването на преференциите.

Оттук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд. ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува, каза Томов.

Вторият тур на изборите ще бъде значително по-лека задача за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии. Надявам се, че този път предаването на изборните книжа ще мине значително по-гладко, посочи Цветозар Томов.

Неотдавна този говорител на ЦИК предложи да се съкрати мандатът на членовете на комисията и редица други идеи, вкл. за законови промени, които предизвикаха гнева на колегите му от комисията, тъй като се оказа, че не са съгласувани и не отразяват обща позиция на ЦИК. Преди ден зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева обяви, че ще поиска Цветозар Томов да бъде отзован като член на ЦИК заради несъгласуваните му медийни изяви.

Свързани публикации

1 Comment

  1. 640 000 невалидни. Тези избори са за касиране. Това значи, че комисиите си правят каквото си искат – каква е гаранцията, че всички бюлетини за опозицията не са обявени за невалидни. После се чудим, че някой имал 60% от гласовете.

Leave a Reply

Your email address will not be published.