Цв. Йовчев: Държавата няма да дава пари за нови къщи

„Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, той и няма такива функции​. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите”. Това коментира в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Цветлин Йовчев, който е и председател на постоянната комисия за реакция при бедствия и аварии. Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щети и да бъдат отпуснати помощи.
За пореден път вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва, но „каквато и организация да има и каквито и ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна”.

Йовчев отново се върна към спора си с кмета на Варна Иван Портних и критикува работата на властите във Варна.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна – планът е много ясно разписан как се действа в такива ситуации. Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година, а нещата не са правени много години назад”, изтъкна Йовчев. Според него в Добрич и Велико Търново нещата са били организирани много добре.

Вицепремиерът обяви, че до края на тази година изпълнителната власт трябва да направи регистър на критичната инфраструктура, а до края на 2015 година трябва да се напишат планове за действие.

„В държавата става водевил, става една грозна история”, заяви Цветлин Йовчев в коментар за войната „Василев-Пеевски” и наложения надзор върху КТБ. По думите на вицепремиера, един сериозен сблъсък, такъв конфликт, може да деформира политическото пространство и процесите в него, но не бива да се преекспонира, а трябва да се оставят институциите да си свършат работата. Вицепремиерът определи като несъстоятелни съмненията, че институциите заемат страна в този конфликт. Йовчев каза, че има много значими фигури, които емоционално са свързани с този процес, но отказа да назове имена.

„Банковата система е стабилна. Това, което предприема БНБ, ще гарантира нормалното функциониране в бъдеще на банката. Не бива да говорим много по тази тема, защото дестабилизираме системата”, каза още Цветлин Йовчев. И допълни, че вярва на главния прокурор.

Вицепремиерът коментира и оставката на правителството.

„Не е необходимо да се държи една власт на всяка цена. Политическите сили дадоха ясни заявки и вече е въпрос колко дълъг ще бъде хоризонтът на това правителство”, заяви Цветлин Йовчев. Според него обаче трябва да намерим формулата за повече стабилност в обществото, защото политическата нестабилност пречи на всички останали процеси да се развиват.

„Всички ще съжаляваме за Орешарски. Ще оценим след време това, което е направил и което е можел да направи”, прогнозира вицепремиерът Йовчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.