Русия може да нахлуе в континенталната част на Украйна, твърдят разузнавателни централи

Американското разузнаване е предупредило Белия дом, че съществува голяма вероятност от нахлуване на руски войски в континенталната част на Украйна, съобщава ВВС, цитирана от „Фокус”.
Двама представители на президентската администрация на САЩ, пожелали анонимност, съобщават за секретен доклад, който се отнася за прегрупирането на руските войски на границата с Украйна, които приличат на маневрите, осъществявани от Русия преди началото на военните действия в Чечения и Грузия.
Във връзка с този доклад, сенатори от Републиканската партия са изпратили на президента Барак Обама писмо, в което изразяват крайна тревога от развоя на събитията.
Комисията по въоръжените сили на САЩ смята за обосновани опасенията, че Москва може да окупира Източна и Южна Украйна, да се придвижи към Приднестровието и да се опита да превземе територии на Балтийските държави.
Американски и европейски служби за сигурност смятат, че Русия е разположила над 30 000 военни по границата с Източна Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани американски и европейски източници.Посоченото число надхвърля значително 20-те хиляди военни по границата, за която съобщиха американски и европейски медии миналата седмица. Източниците от службите за сигурност обаче отбелязват, че тези оценки са неточни. Според някои от тях военните са 35 000, а според други – 25 000. Американски и европейски правителствени експерти смятат, че има – и то продължава – устойчиво и забележимо увеличение на числеността на руските сили по украинската граница, въпреки че някои части извършват ротация във и извън района, посочват източниците.
На 20 март Пентагонът разпространи съобщение за телефонен разговор между министрите на отбраната на Русия и САЩ, по време на който Сергей Шойгу е обещал на американския си колега Чък Хейгъл, че Москва няма да нападне Източна Украйна.
Хейгъл е изразил безпокойство във връзка с руските действия в Украйна, но Шойгу е уверил, че „военнослужещите по границата са там, за да извършват учения и нямат намерение да преминават границата с Украйна и че няма да предприемат агресивни действия”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.