ЦРУ използва за интернет-шпионаж сървъри в Австралия

Тайните служби на САЩ използват четири обекта с мощни сървъри, разположени в Австралия, за да събират информация, включително лични данни, чрез интернет. Това съобщи днес австралийският в. "Сидни морнинг хералд", предаде ИТАР-ТАСС. Според бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън обектите се намират в градовете Алис Спрингс, Дарвин, Джералдтън и в предградие на столицата Канбера. Трийсетгодишният Сноудън работеше за американската Агенция за национална сигурност, която се занимава с електронен шпионаж. Избягал от САЩ в Хонконг, той направи разкрития за секретни шпионски програми на това ведомство в Америка и целия свят.

Едуард Сноудън все още не е приел официално предложението на Венецуела да му предостави убежище, съобщи разобличителният сайт Уикилийкс, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес влиятелен руски депутат обяви в Туитър, че Сноудън е приел предложението на венецуелския президент Николас Мадуро. Няколко минути по-късно обаче съобщението изчезна.

Уикилийкс, който оказва помощ на Сноудън, посочи, че държавите, участващи във взимането на решението къде да получи убежище той, "ще направят (съответното) съобщение, ако и когато дойде подходящ момент".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.