Ципрас разгневи Мадрид и Лисабон с обвинения за заговор срещу СИРИЗА

Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на словесната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи БНР, като се позова на информация в испанския в. “Мундо”.
По-рано Ципрас обвини Испания и Португалия, че са оглавили консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство.
Португалският премиер Педру Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега “неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер”.
По-рано днес Ройтерс предаде, че в реч пред привърженици на СИРИЗА цИПРАС се обърнаЛ към Мадрид и Лисабон, обвинявайки ги, че заемат твърда позиция в преговорите, които доведоха до удължаване на спасителната програма на Атина с четири месеца. По думите на гръцкия премиер планът на Рахой и Коелю бил и все още е, да съсипят, свалят или да докарат правителството на СИРИЗА до безусловно предаване преди неговата работа да започне да дава плодове и преди гръцкия пример да достигне и други държави.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.