Ципрас: Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство

“Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство. Гърция ще продължи да се бори, за да се върне към икономически растеж. Днешното решение ще запази страната ни в условията на финансова стабилност”.

Това заяви пред медиите премиерът на Гърция Алексис Ципрас след успешния край на преговорите в Брюксел за нова спасителна програма. – “Ние се сражавахме в трудна битка и поехме отговорността за решение, което да избегне най-екстремните плановете на консервативните кръгове в Европа. Ние предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в страната и успяхме да преструктурираме дълга. Ние успяхме да осигурим средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария “Grexit”, каза Ципрас, цитиран от БНР.

Според лидера на СИРИЗА, финансовият пакет за 35 млрд. евро в подкрепа на икономическия растеж и преструктурирането на дълга ще накарат финансовите пазари да разберат, че сценарият “Grexit” е вече в историята. По думите на Ципрас, този път тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост, а тежестта ще падне върху тези, които не си платиха по време на кризата.

Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия, каза премиерът Ципрас.

И някак като контрапункт на демонстрирания оптимизъм във всичко казано дотук, премиерът на Гърция допълни, че наложените от еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.