ЦИК вече приема документи и за референдума

От вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) започна да приема документи на инициативни комитети, партии и коалиции, които искат да участват в информационно-разяснителната кампания за референдума, който ще се проведе едновременно с местния вот на 25-ти октомври. Онези, които вече са се регистрирали за местните избори, няма да е нужно да подават документите си наново. Регистрацията ще продължи до до 14-ти септември, а седмица преди това – в 18 часа на 9-ти септември, приключва срокът за регистрация за кметската надпревара, уточниха още от ЦИК.

Документи се приемат в сградата на Народното събрание на пл. “Княз Александър І” № 1 – някогашния партиен дом.

Националното допитване ще е по въпроса да има или не електронно гласуване. То ще е валидно, ако в него гласуват поне толкова хора, колкото са дали гласа си на последните парламентарни избори – т.е. 3 500 585 души, а от тях най-малко 50% плюс един отговорят с “да” на зададения въпрос. Заедно с това, ще гласуваме и за 3461 кметове – стига навсякъде да се регистрират кандидати. От тях 265 са общинските кметове. Заради промяната в законодателството общият им брой е с 1/3 повече в сравнение с изборите през 2011-та.

Досега 23 партии са подали документите си за участие в местния вот, информираха още от ЦИК. Осем от тях вече са регистрирани. Петте партии от Реформаторския блок пък ще се явяват заедно на изборите с национална обща регистрация.

“Регистрацията се прави след проверка дали списъкът с избиратели, които подкрепят регистрацията, има минимум 2500 верни записа. След като се върне тази проверка от ГД ГРАО, вече са изпълнени всички изисквания и има основание партията да бъде регистрирана с решение. Първият ден подадоха заявление 8 партии и днес с решение ги регистрирахме всички”, обясни говорителят на централната комисия Александър Андреев.

За националния референдум пък две партии – Българска социалдемокрация и Единна народна партия на Мария Капон, вече са подали заявления за регистрация. Върнати са вече проверките на подписките на още три политически сили, които са били регистрирани въз основа на подадените заявления.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.