ЦИК сигнализира прокуратурата за фалшивите подписи в партийните книжа

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще предаде сигналите за злоупотреба с лични данни на Комисията за защита на личните данни (КЗЛ) и на прокуратурата. Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред bTv. Според нея обаче опасностите са преувеличени, тъй като тайната на вота не е застрашена, а всички партии са представили повече подписи от необходимите за регистрацията им. Нейкова уточни, че сигналите, постъпили на електронната поща на ЦИК, засягат почти всички регистрирани партии или коалиции, но не и независимите кандидати.
Говорителят на ЦИК допълни, че е въпрос на законодателно решение как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис.
Партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация, а тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена, коментира пред БНР и новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛ) Венцислав Караджов. Той прогнозира, че проверките за това дали партиите са нарушили Закона за личните данни при съставянето на подписките за регистрацията си за евровота могат да отнемат два месеца. Според Караджов, промяната в Изборния кодекс е дала възможност да се установи, че на практика съществува такъв проблем, на който през годините не е било обръщано внимание.
По-късно днес Комисията за защита на личните данни ще проведе съвместно заседание с Централната избирателна комисия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.