ЦИК разпореди спиране на класациите за филми, пиеси и т. н.

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

ЦИК е изпратила писма до интернет сайтовете, които разиграват игри с прогнозни данни, незабавно да преустановят тези игри защото това е нередно, съобщи в една от новинарските си емисии БНТ. На сайта на ЦИК липсва подобна информация. Всъщност последното прессъобщение, което ЦИК е публикувала на сайта си е с вчерашна дата, както се вижда от направения скрийншот на интернет-страницата днес към 16,30 часа.

Справката ни показа, че на местните избори в края на октомври 2011 година членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) са възложили на своя председател да състави акт за установяване на административно нарушение на “Дарик радио”АД във връзка с музикалните класации, излъчени в програмата на медията на 23 октомври 2011 г. Решението на ЦИК е прието въз основа на писмо от Съвета за електронни медии, съобщи тогана Дарик. Радиото цитира становището на ЦИК, че
“излъчените класации представят по своеобразен начин резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите в изборния ден преди обявяването на края му”, което според ЦИК може да повлияе върху нагласата на избирателите.

“В решението си (от октомври 2011 г.) ЦИК многократно използва понятието “алюзия”, което не съществува в правото и твърди, че се получавали “множество асоциативни връзки между така наречените “музикални класации” и изборите”, коментираха преди 3 години от “Дарик”.

През 2011 година ЦИК състави акт за установяване на административно нарушение и на “Радио “Фокус”във връзка с класациите “Хит парад Есен 2011” и “Класация на най-продаваните книги на антикварния пазар”, които бяха излъчени на 23 октомври 2011 г. И в този случай става дума за реакция на сигнал, подаден от СЕМ.

В днешния случай дори и да става реч за реакция на СЕМ, това не може да се разбере от сайта на медийните надзорници, тъй като последното прессъобщение на него е с дата 9 април.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.