ЦИК: Разкриваме секции зад граница само в съответствие със закона

“Няма нито една избирателна секция, която да е разкрита с решение на ЦИК и тя да е в противоречие със закона. Ние нямаме правомощия за преценка дали да разкриваме или не секции”. Това коментира в студиото на Нова телевизия Камелия Нейкова, която е един от говорителите на ЦИК. Тя отговори на отправените преди ден упреци от съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов, че ЦИК нарушава закона, отваряйки нови секции в Турция и по този начин дава предимство на ДПС, чийто симпатизанти са повечето от изселниците в южната ни съседка.

Камелия Нейкова обясни, че откриването на нови секции зад граница се извършва само въз основа на фактически обстоятелства, а именно дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 години са провеждани избори и са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави, поясни Камелия Нейкова. Тя категорично отрече ЦИК да погазва каквито и да било закони. Нейкова обясни и казуса с проверката на ВАС по твърдението, че има открити осем нови секции при само едно подадено заявление за гласуване.
“Действително ВАС е извършил проверка в нашата интернет страница, където са публикувани таблиците с местата, където се разкриват така наречените автоматични секции. Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Става въпрос за непълнота при изясняване на фактическата обстановка”, допълни говорителят на ЦИК. По думите наНейкова, “за тези осем секции, за които става въпрос и където се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване и ние въз основа на него сме разкрили секции, не отговаря на истината”.

Темата за секциите в чужбина бе коментирана практически по същото време и от другия говорител на ЦИК – Цветозар Томов, който участва в сутрешния блок на bTv. Той изложи същата фактологична обстановка като колежката си Нейкова. По-думите му секциите в Турция не са изключително много.

“На предните парламентарните избори те са били 38 на сто от всички секции в чужбина. На тези парламентарни избори те са малко над 31 на сто спрямо всички. Има увеличение на всички избирателни места в чужбина”, обясни Томов.

Според Томов партиите, които сега имат претенции за избирателните секции в чужбина, са можели да избегнат съмненията, ако са били по-активни в определянето на секционните избирателни комисии в чужбина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.