ЦИК отмени регистрацията на Алекс Алексиев, той е готов да обжалва и в Страсбург заради адрес в САЩ

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Алекс Алексиев, издигнат от Инициативен комитет. Решението е публикувано на сайта на ЦИК. В него се посочва, че в резултат на проверка е установено, че кандидатът има постоянен адрес в гр. София, и настоящ адрес – САЩ (от 2006 г.), вписан в регистъра на неселението, воден от район „Лозенец”, Столична община. Кандидатът не отговаря на изискванията на изборния кодекс, тъй като постоянният и настоящият му адрес не са на територията на Република България, поради което не може да се приеме, че през последните шест месеца е живял в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, каквато е изричната разпоредба на изборния кодекс.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.
Истинската причина за заличаването на регистрацията ми за участие в европейските избори като независим кандидат е политическа. Моята кандидатура не е удобна за много хора. Това коментира Алекс Алексиев пред БНТ. Алексиев допълни, че ще обжалва в законния срок решението на ЦИК и продължава планираната кампания докато не излезе окончателното решение на съда.
„Напълно спазвам всички закони. Моето постоянно местожителство по лична карта е в България, в „Лозенец”, в къщата, която дядо ми е построил. Знам, че дори и чужденци, които са временно пребиваващи тук, имат право да избират и да бъдат избирани. Съдът ще реши, ако е необходимо, ще отида в Европейския съд, но няма да го оставя така”, категоричен бе Алексиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.