ЦИК опроверга коментар на говорителя си за шансовете на независимите кандидати

ЦИК разпространи следното опровержение:

Във връзка с публикации в печатни медии, онлайн новинарски издания и електронни медии, внушаващи, че Централната избирателна комисия е изразила мнение, че независимите кандидати нямат шанс за влизане в парламента при предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.,
Централната избирателна комисия категорично заявява:
Централната избирателна комисия категорично опровергава горните твърдения.
Никога и по никакъв начин в комисията не е обсъждан подобен въпрос.
Централната избирателна комисия е независим държавен орган, който отговаря за подготовката, организацията и произвеждането на законосъобразни, честни и свободни избори и който осигурява условия за свободно упражняване на активното и пасивно избирателно право, при равни условия за всички заинтересовани страни.
Централната избирателна комисия не си е позволявала, не може да си позволи и няма да си позволи изказвания, коментари, становища, решения и всякакви други действия и актове, с които да се намесва в политическия процес.
Прогнозите за изборните резултати не са в правомощията на Централната избирателна комисия и никога не са били предмет на обсъждане.

Тази позиция на ЦИК видимо е адресирана към един коментар на нейния говорител, социологът Цветозар Томов, направен неотдавна и цитиран от редица печатни и електронни медии.

“Въпреки редица промени в Изборния кодекс, които трябваше да улеснят инициативните комитети и независимите кандидати за депутати, оказва се, че бариерата за влизане в НС за тях остава непосилна, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от “Преса”. В зависимост от броя действителни гласове в съответната РИК и броя депутатски кресла, които излъчва всеки район, те трябва да получат средно около 17 000 гласа, за да влязат в парламента, сочат предварителните разчети на експертите. Точни данни не може да се дадат, защото не е ясно каква ще е избирателната активност на 5 октомври, обясни още Томов.(Край на цитата).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.