ЦИК официално реши, че медиите могат да присъстват в секциите

За да гарантира законността и прозрачността на произвеждащите се избори на 12 май 2013 г. Централната избирателна комисия реши, че представителите на електронни и печатни медии могат да присъстват в избирателните секции в изборния ден, съобщиха от Комисията.

ЦИК е категорична, че медиите могат да отразяват непосредствено произвеждащите се на 12 май 2013 избори, включително установяването на резултатите от произведения избор и предаването на протоколите и изборните книжа и материали от СИК в РИК при спазване изискванията на Изборния кодекс, определения с решение съответно на СИК и РИК ред и указанията на председателя на СИК за реда в изборното помещение.

Отразяването на изборния процес се извършва, без да се пречи на секционните и районните избирателни комисии да упражняват правомощията си съгласно Изборния кодекс и правото на желаещите избиратели да подадат своя глас.

По-рано днес възникна проблем с отразяването на упражняването на правото на вот от страна лидера на левицата Сергей Станишев, тъй като председателката на 43-та секционна комисия в Националното музикално училище "Любомир Пипков" забрани на десетки журналисти да снимат председателя на БСП в изборната секция. Екип на руската национална телевизия "РОССИЯ" също имаше проблем с отразяването на гласуването в столично училище в квартал "Изток".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.