ЦИК иска промени в Изборния кодекс заради наблюдателите

Централната избирателна комисия ще предложи промени в Изборния кодекс във връзка с наблюдателите. Такова намерение заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. „Огромен брой наблюдатели  запълваха всички секции. Включително имаше хора, които не знаеха на кого са наблюдатели. Аз може би питах двеста човека, от тях един или двама можеха да споменат гражданското сдружение. Те можеха да кажат името на партия, а партиите нямат право да имат наблюдатели. В някои случаи можеха да кажат само името на лидера на партията, за когото смятат, че работят. Това наистина сериозно разтревожи ЦИК”, подчерта Томов.

„Ние ще предложим вероятно в анализа на изборите и законодателни промени във връзка със статуса на наблюдателите, като поискаме план за обучението на наблюдателите, задължително аналитични доклади от организацията. Изобщо някакви доказателства, че тази организация реално ще участва с наблюдатели в изборите, а няма да бъде маскиран начин за купуване на гласове в полза на една или друга партия”, допълни говорителят на ЦИК.

По време на гласуването в Бобов дол, екипът на ЦИК там не е забелязал очевидни опити за организация на вота, обясни Цветозар Томов.

Той посочи още и защо не е подписал решението на ЦИК, с което Делян Пеевски беше освободен от евродепутат. „Моето мнение е, че кандидатите в едни избори трябва да бъдат отговорни пред избирателите си и че ЦИК не е институцията, която може да пренарежда изборните резултати”, заяви Томов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.